Hlavní obsah

Zpověď o smrtící ostravské droze. „Odskočil jsem si na pár minut a našel jsem kamarády v bezvědomí,“ říká svědek

Foto: Petra Obrusníková , Seznam Zprávy

Svědek tragické události pan Jan (na snímku).

Reklama

„Byli jsme spolu pořád. Tady, v Komenského sadech, kde se to všechno stalo, jsme sedávali každý den, byl to můj nejlepší kamarád. To víte, že mi chybí,” vypráví reportérce Seznamu pan Jan o svém kamarádovi, dvaatřicetiletém Jakubovi, který 10. září zemřel na následky požití neznámé psychotropní látky podobající se marihuaně. Nebezpečným syntetickým kanabinoidem, který v Ostravě začali prodávat dealeři, bylo přitom intoxikováno už 21 osob.

Článek

„Jakub drogy pravidelně nebral. Občas si dal nějakou trávu, ale vždycky byl v pohodě. Já s ním v těchto věcech nejel, i když jsme spolu byli každý den, pro matroš si chodil sám. To dopoledne, když si zakouřil to svinstvo, jsme tady jako vždy seděli - já, on a ještě náš třetí známý. Popíjeli jsme a já si pak šel odskočit. Když jsem se vrátil, oba už leželi v bezvědomí na zemi. Vše se stalo v rámci deseti minut,” vypráví pro Seznam.cz pan Jan.

Hned poté utíkal do nedaleké restaurace Dáma Pyková, kde řekl personálu, že potřebuje pomoc pro své kamarády, kterým se udělalo špatně. Pověděl jim, že kouřili „trávu“ a že jeden z nich úplně zmodral. Zaměstnanci okamžitě zavolali záchranku.

Foto: Policie ČR

Nebezpečná droga, která zabíjela v Ostravě.

Policie se případem začala zabývat právě v pondělí, kdy v Komenského sadech zkolabovali dva Janovi přátelé. Drogu ale kombinovali s velkým množstvím alkoholu. Droga se prostřednictvím dealerů šíří i mezi jinými skupinami lidí, než jsou jen lidé bez domova.

„Pacient byl nalezen v bezvědomí, ale zachovalou srdeční činností, jeho dýchání ovšem selhávalo. Týmy zdravotnické záchranné služby proto musely provést intubaci a pacienta připojit k umělé plicní ventilaci. V přetrvávajícím stavu ohrožení života byl následně po dalších úkonech transportován do Městské nemocnice Ostrava, kde jej záchranáři předali do další péče týmu urgentního příjmu,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Druhý, šestatřicetiletý muž, který onen večer požil omamnou látku, měl po požití drogy vážné zdravotní komplikace, ale už je podle informací Seznamu z nemocnice propuštěn.

Další zdroj, který reportérka Seznamu ve čtvrtek vyhledala, uvedl, že si oba bezdomovci chodívali kupovat drogy za 200 korun k nedalekému Domovu pro seniory v Kamenci.

Nebezpečným syntetickým kanabinoidem se v Ostravě podle policie intoxikovalo už 21 osob. Zatím poslední přiotrávenou je pětatřicetiletá žena. Policie kvůli šíření nebezpečného syntetického kanabinoidu v Ostravě obvinila už šest lidí. Nově ve čtvrtek večer šestatřicetiletého muže, který je rovněž obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Hrozí mu trest od deseti do 18 let, zatímco pěti dříve obviněným ve věku 17 až 41 let jen pětiletý trest. Vedoucí vyšetřování a náměstek ředitele pro službu kriminální policie Radim Wita dodal, že v případě šestého obviněného bude policie navrhovat vazbu. Zbývajících pět obviněných je stíháno na svobodě.

Čím se lidé otrávili?

„Aktuálně prověřujeme možnost intoxikace celkem 21 osob. Znovu proto apelujeme na veřejnost, aby nekonzumovala předmětné látky," uvedla policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Připomněla, že drogu lze popsat jako sušenou rostlinou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. „Jejich aroma je spíše bylinného charakteru a od aroma konopí se výrazně liší. Látky zpravidla uživatelé kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy," uvedla Pokorná. Policie i zdravotníci upozorňují na to, že fatální následky může mít požití syntetického kanabinoidu v kombinaci s alkoholem.

Laicky lze popsat tuto psychotropní látku jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí, tedy marihuaně, nebo rostlinnému koření, (jako jsou například majoránka, šalvěj a podobně). Látky jsou zpravidla uživateli kouřeny. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy, jako jsou metamfetamin nebo extáze. Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza.

Není vyloučeno, že droga se v Ostravě vyskytla už dřív. „Nedokážeme vyloučit, že se někteří z pacientů mohli ošetřovat už před tím pondělím. Ozval se jeden z lékařů, že pacienta s velmi podobnými příznaky vezl už někdy během minulého týdne,“ řekl mluvčí záchranky Humpl. Podle něj byl pondělní případ specifický tím, že byli dva pacienti na jednom místě a jeden zemřel. Týž den dopoledne byl navíc intoxikován chlapec a u obou pondělních případů zasahoval stejný lékař.

Náměstek ostravského primátora pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak) řekl, že město už o problematice informovalo odborníky, kteří pracují s drogově závislými. „Kontaktovali jsme Renarkon a další organizace, které pracují s uživateli drog, aby jejich zaměstnanci v rámci terénní práce a v kontaktních centrech informovali klienty o rizicích drogy, která přímo po požití může ohrozit jejich život,“ řekl Mariánek.

Foto: Policie ČR

Touto látkou se na Ostravsku otrávilo již 21 lidí.

Kde se extrémně nebezpečná droga vzala, a proč zrovna v Ostravě, zatím není jasné. Podle dostupných informací se droga zatím šíří hlavně v Ostravě, pouze u jednoho případu intoxikace záchranáři zasahovali v Hlučíně na Opavsku. Policie se zatím blíže nevyjádřila k možnému místu původu drogy, stále to vyšetřuje. Droga už se ale šíří i mezi jinými skupinami lidí než bezdomovci.

Nebezpečí látky tkví v její nevyzpytatelnosti 

Největším nebezpečím pro uživatele nových syntetických drog, mezi něž patří také kanabinoidy, je nevyzpytatelná účinnost těchto látek. „Drogy působí pokaždé jinou silou,“ řekla ve čtvrtek mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Přesto podle ní nebývá běžné, aby kanabinoidy způsobily smrt.

Také podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály z loňského roku uživatelé syntetických drog často nevědí, jak tyto látky působí. V Česku sice donedávna policisté nezaznamenali vážné zdravotní problémy a úmrtí, v sousedním Německu však podle nich způsobily tyto látky loni několik těžkých otrav, které skončily smrtí.

Syntetické látky pocházejí především z Číny a většinou se kupují přes internet. Do Česka se pak pašují v zásilkách. Mohou být ukryty ve spotřební elektronice nebo jsou deklarované jako jiné zboží, například lepidla nebo čisticí prostředky. V Evropě pak tuto látku překupníci rozpustí a napustí jí rostlinnou směs. „Existuje veliké riziko, že rostlinná směs může být napuštěna pokaždé jinou silou. Uživatel netuší, co si bere, v jaké síle si to bere. Pak je tam samozřejmě riziko v kombinaci s dalšími látkami,“ uvedla Kudláčková.

Syntetické drogy prodávají nejčastěji Rusové, Poláci a Maďaři

Moravskoslezský kraj patří spolu s Prahou mezi oblasti, kde se nové syntetické látky v České republice převážně objevují. Uživatelé i překupníci těchto drog se totiž podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály z loňského roku zpravidla rekrutují z Ruska, Polska nebo Maďarska, kde jsou syntetické látky mnohem populárnější než v Česku. V hlavním městě a Moravskoslezském kraji pak žije nejvíce občanů těchto zemí.

Syntetické kanabinoidy se pak v Česku vyskytují několik posledních let. Například vloni zajistili policisté téměř kilogram těchto látek v hodnotě skoro 200 000 korun. Droga se podle Národní protidrogové centrály na českém území prodává za 200 korun za gram.

Obliba nových syntetických drog roste. „Samostatným fenoménem je dostupnost těchto drog v prostředí internetu, která může v budoucnosti ohrozit především mladší generace zvyklé využívat anonymního prostředí internetu či darknetu a schopné za zboží a služby platit alternativními měnami, jako je například bitcoin,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály.

Velkým problémem je pro policisty stále také zdlouhavé zařazování nových syntetických drog na seznam zakázaných látek. Droga, která se tento týden objevila v Ostravě, však už na seznamu podle Kudláčkové byla. Kvůli podezření z držení a nakládání s omamnými a psychotropními látkami jsou už obviněni čtyři muži ve věku 17 až 41 let. Dospělým hrozí až pětileté vězení. Policie dosud zajistila desítky kusů balení drogy.

Vyšetřovatel: Nízký počet obětí kanabinoidu je dílem náhody

Skutečnost, že nebezpečná droga - syntetický kanabinoid - šířící se Ostravou zatím nemá více obětí, je spíše dílem náhody. „Její uživatelé totiž měli štěstí, že psychotropní látku ve větší míře neužili spolu s dalšími drogami nebo ji nekombinovali s alkoholem,“ řekl ve čtvrtek vedoucí vyšetřování a náměstek ředitele pro službu kriminální policie Radim Wita. Policie nemá pochyby o tom, že droga byla nalezena v kontejneru.

Policie informovala o tom, že se nebezpečná droga mohla dostala do oběhu poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla žena bez domova. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly. V každé krabici bylo údajně 500 sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. Policie ale poukazovala na to, že s ženou je problematická spolupráce a není jasné, nakolik je důvěryhodná.

„My nemáme pochybnost o tom, že ta droga byla skutečně nalezena v kontejneru. Samozřejmě je otázkou, jestli se tam v těch dalších pěti krabicích, které tam ta žena viděla, nacházela taky droga," uvedl Wita. Podle něj tak policie nemá jistotu, zda krabice nemohl vzít i někdo jiný a podobný způsobem drogu distribuuje jinde.

„Prozatím se nám to z toho prověřování motá kolem uzavřené skupiny osob. Nic nenasvědčuje tomu, že by se nám dostala do oběhu droga z dalších krabic. Současně je ale velmi složité dát dohromady to množství, které ona popisuje," řekl Wita. Upřesnil, že z dosavadního popisu ženy je zřejmé, že v krabici mohlo být 250 až 500 balení drogy. „Krabici nemáme, ale nemáme důvod pochybovat o tom množství, které říká," doplnil Wita. Podle něj si je bezdomovkyně jistá počtem 50 velkých sáčků, ale už nedokáže přesně určit, kolik v nich bylo menších balení.

Vyšetřovatel se domnívá, že policie nešíří zbytečnou paniku, protože droga je velmi nepředvídatelná. Distributoři ji některým postiženým vydávali za kvalitnější marihuanu. Nástup je navíc velmi rychlý. „Skutečně máme po jednom šluku člověka, který má dva metry, měl vypito nějaké pivo, má zkušenost s drogami a dvě hodiny o sobě nevěděl, neví, co dělal," řekl Wita. Droga už se kromě bezdomovců šíří i mezi romskou menšinou.

„Je blbý, že jsem jim to kouření vždycky toleroval. Byl to mladý kluk. Plánovali jsme, že spolu oslavíme jeho Kristovy roky, a vidíte, ani se toho nedožil,” uzavírá nešťastně pan Jan, přítel zesnulého.

Reklama

Související témata:
Mrtvý muž

Doporučované