Hlavní obsah

Zpověď z lodi, která zachraňuje uprchlíky: Je to tak zlé, že riskují i své děti

Svět bez obalu: Během 24 hodin záchranila humanitární loď na širém moři 150 dětí.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Loď Sea Eye německé humanitární organizace zachránila z vod Středozemního moře během pouhých 24 hodin přes 400 osob. Přímo z paluby o záchranné misi poskytla rozhovor Seznam Zprávám novinářka Sára Činčurová.

Článek

Data dokládají, že uprchlíci využívají pro nelegální vstup do EU stále častěji trasu přes Středozemní moře. Odhaduje se, že od roku 2014 utonulo během této nebezpečné cesty nejméně 20 tisíc lidí. Několik evropských humanitárních organizací se snaží migrantům, kteří se na moři dostanou do problémů, pomáhat. Jednu z nich je německá humanitární organizace Sea Eye.

Její stejnojmenná loď koncem minulého týdne zachránila ve Středozemním moři více než 400 uprchlíků, mezi kterými bylo i 150 dětí. „Některé byly s rodiči, ale bylo mezi nimi i mnoho dětí nízkého věku bez doprovodu. Nejmladšímu zachráněnému dítěti je jen osm měsíců. Takhle maličkých dětí tu máme asi 15,“ popsala v rozhovoru pro Seznam Zprávy Sára Činčurová, která se záchranné akce zúčastnila jako novinářka.

„Byla to jedna z nejneuvěřitelnějších záchranných operací, kterou nějaká humanitární organizace za poslední dobu ve Středozemním moři provedla. Momentálně máme na palubě 408 zachráněných. Proběhlo šest záchranných operací, z nichž pět se uskutečnilo během 24 hodin, a to v neděli a v pondělí. Celá posádka je teď strašně unavená, ale naštěstí jsou všichni zdraví a v pořádku. Došlo k tomu v tzv. libyjské zóně v mezinárodních vodách Středozemního moře. Lodě s uprchlíky záchranáři našli podle jejich signálů a nebo také na základě informací od Alarm Phone a podobných organizací, které lodím poskytují informace, že jsou někde na širém moři lidé v nouzi a potřebují pomoc,“ popisuje Sára Činčurová záchrannou akci.

Obrazem: Španělsko povolalo vojáky. Do jeho africké enklávy dorazily tisíce uprchlíků

„Odhaduje se, že se od roku 2014 utopilo ve Středozemním moři více než 20 tisíc uprchlíků, ale já se domnívám, že skutečná čísla jsou ještě mnohem vyšší. Už jenom podle toho, kolik lidí jsme my zachránili jen za tak krátkou dobu,“ dodává slovenská novinářka.

„Uprchlické trasy se ve Středozemním moři postupně mění,“ uvádí Činčurová. „Tento rok je prý velmi frekventovaná trasa na Kanárské ostrovy, která je ale nebezpečná obzvláště pro ty, kteří vyplouvají například ze Senegalu nebo ze západního pobřeží Afriky. Samozřejmě, že je tu také trasa z Maroka do Španělska a pak také z Turecka do Řecka,“ říká v rozhovoru Činčurová.

„V Libyi probíhá válka a uprchlíci jsou tam drženi v nelidských podmínkách v detenčních centrech, a proto jsou mnozí z nich ochotni riskovat i smrt během plavby přes Středozemní moře. Situace je ale špatná i v dalších afrických zemích. Já se domnívám, že migrace bude v tomto roce nadále pokračovat. Lidé jsou ochotni se pustit na tuto nebezpečnou cestu i se svými malými dětmi. Proto se domnívám, že ta situace musí být velmi kritická, když se rozhodnou riskovat i životy takto malých dětí,“ říká slovenská novinářka, proč se uprchlíci vydávají na tak nebezpečnou cestu.

V tuto chvíli byla loď Sea Eye jedinou podobnou záchrannou lodí ve Středozemním moři.

Další detaily rozhovoru s novinářkou Sárou Činčurovou, naleznete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované