Hlavní obsah

Zpráva o stavu partaje superguru Víta Bárty. Na zveřejnění čekala léta

Reportéři Seznamu: S reportérem Vojtěchem Blažkem o zprávě ze zákulisí kdysi vládní strany Věci veřejné.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Některá zjištění investigativního novináře musí uzrát. Autor musí počkat i několik let, než se mu sejdou všechna fakta, aby své odhalení mohl s jistotou publikovat. Anebo mu potřebné potvrzení dá některá veřejná instituce, například soud.

Článek

To byl i případ reportáže, kterou na stránkách Seznamu publikoval reportér Vojtěch Blažek.

Reportáž se týkala soudního verdiktu nad podnikatelem, jehož jméno něco říkalo jen zasvěceným. Těm, kteří před osmi devíti lety sledovali vzestup politického projektu Věci veřejné. Dnes už o něm víme, že v příběhu této strany, která měla dokonce pět ministrů v Nečasově vládě, nešlo o ideje, ale o pragmatický kalkul zákulisních hráčů, chcete-li kmotrů, jak si udržet vliv na politické dění a potažmo veřejné peníze.

Pochybnosti o straně někdejšího majitele bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty však měli novináři od počátku. Však také brzy skolily Věci veřejné vzájemné spory s příchutí uplácení, výhrůžek a vydírání. Existovaly také pochybnosti, z jakých peněz byla strana postavena a jak byl její provoz financován.

Jeden takový konkrétní případ po šesti letech dosledoval už zmíněný investigativní reportér Seznamu Vojtěch Blažek, kterého se na detaily ptala Sabina Slonková.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat každé druhé pondělí od 20:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Celý pořad Reportéři Seznamu: O knize biatlonistky Gabriely Koukalové, tristním stavu D1 i zákulisí financování Věcí veřejných.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované