Hlavní obsah

Zpráva o tvrdém trestu za požár v Gutech. Proč se stal ze svědka spolupachatel?

Rekonstrukce požáru cenného kostela v Gutech. Padly tvrdé tresty, ale byly u všech obviněných namístě?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z kraje října potvrdil Vrchní soud v Olomouci tresty trojici mladíků, kteří zapálili vzácný dřevěný kostel v Gutech na Třinecku. Na první pohled se zdá, že vysoké nepodmíněné tresty jsou spravedlivé, protože škoda, kterou mladíci spáchali, je nevyčíslitelná. Jenže je tomu opravdu tak?

Článek

V červenci loňského roku přemluvil handicapovaný Jan Bortel svého spolužáka Jakuba Hurníka, aby ho odvezl svým autem do Třince. Slíbil mu za to vysokou odměnu – čtyři tisíce korun. Bortel Hurníkovi neřekl, proč do Třince pojedou. Ani že budou mít dalšího pasažéra, kterého Hurník nezná.

Vyrazili večer 1. srpna. Ve Frýdku-Místku k nim do auta přistoupil třetí mladík, kterému ještě nebylo osmnáct, jeho identitu tedy nebudeme zveřejňovat.

Mladík u benzinové pumpy koupil 6,5 litru benzínu, který pachatelé následně přelili do čtyř PET lahví. Pak pokračovali v cestě. Obhajoba tvrdí, že se Hurník domníval, že jedou k mladíkovu autu, kterému došel benzín.

Zastavili u Třince, kousek od kostela, v Gutech. Mladík vystoupil a pomocí PET lahví zapálil kostel. Pak se vrátil k autu stojícímu opodál. „První moment poté, co přišel do auta, bylo, že mi řekl, ať jedu. A pak… Další věta byla, že to hoří, že to svítí. V ten moment jsem zastavil. Ale neviděl jsem žádné světlo, nic,“ popsal v pořadu Záhady Josefa Klímy nyní již odsouzený Jakub Hurník.

Jako jediný z trojice chlapců druhý den kontaktoval policii, zločin nahlásil. „Celou noc mi vrtalo hlavou, jestli na tom fakt něco je, jestli se něco stalo, nebo ne. Ráno, jak jsem to viděl na internetu, jsem se utvrdil, že se to stalo. Hned jsem se zkontaktoval s kriminalistou. Měl jsem strach, co se bude dít. Ale všichni mi tvrdili, že budu svědek,“ dodává Hurník.

Proč se stal ze svědka spolupachatel? Na čem staví obžaloba? Nevylil soud s vaničkou i dítě? Vzal dostatečně v úvahu všechny okolnosti, které svědčily ve prospěch jednoho z obžalovaných?

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: Zpráva o tvrdém trestu za požár v Gutech, bolesti českých reprezentantů, glosa Daniela Kroupy a selfie day Jana Buriana.Video: Seznam Zprávy

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované