Hlavní obsah

Zpráva ze zákulisí politiky: Proč si prezident kopl do premiéra a jak Babiš zvládá submisivní postavení

Jak pokračuje vládní krize? A do jaké pozice se dostal Andrej Babiš?Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Rozhovor Sabiny Slonkové s politickým zpravodajem Seznamu Václavem Dolejším o vládní krizi a vyjednávací pozici premiéra.

Článek

Letní měsíce sice bývají považovány za prázdninové i v politickém dění. Je však možné, že na letošní červenec se v příštích letech budeme dívat jako na jistý zlom v politice posledních let. Politická krize kolem výměny na ministerstvu kultury ukázala zcela jiného Andreje Babiše, než jakého známe. Muž, který od roku 2013, kdy se poprvé dostal do Sněmovny, víceméně diktoval dění na politické scéně, nemohl skrýt, že na vládní prázdniny neodchází jako úspěšný lídr. Navzdory mnoha týdnům vyjednávání se mu nedařilo u prezidenta Zemana dohodnout banální změnu ve svém vlastním vládním týmu.

„Je zjevné, že nálepka slabého premiéra Andreje Babiše velmi trápí,“ říká politický reportér Seznamu Václav Dolejší. „Jde proti jeho základní image, na níž je postaven celý jeho úspěch: Že je to prostě silák, který dokáže všechno zařídit lusknutím prstů. Což se mu dařilo v byznysu, kde mohl personální problémy vyřešit prostou výměnou jednoho manažera za druhého. V Agrofertu to dělal – během minuty. Teď musí být vykolejen, zaskočen, do jak submisivní pozice se dostal. A dostal se do ní sám kvůli tomu, jak dlouho dával prostor prezidentu Miloši Zemanovi.“

Hra o ministra kultury Antonína Staňka, která začala už na počátku května, spěje do finále. Staněk skončil, Zeman jeho demisi nakonec přijal. A teď se čeká, zda vyhoví a jmenuje do ministerského křesla nominanta ČSSD Michala Šmardu.

Kdo z celého pomyslného souboje vychází jako vítěz? „V tuto chvíli jednoznačně prezident Zeman. A podle mého názoru má Andrej Babiš vlastně už jen jedinou možnost, jak to zválcovat. A ta je nereálná: zapojit celé hnutí ANO do bitvy proti prezidentovi a připojit se k ústavní žalobě, která vzniká v Senátu.“

Premiér však opakovaně řekl, že podávat žaloby na Miloše Zemana nehodlá, protože to ničemu nepomůže. „Ovšem je to to jediné, co by možná ocenili i jeho odpůrci. Předpokládám, že i sám Andrej Babiš už mohl začít tušit, že s Milošem Zemanem to nedojde k dobrému konci v tom smyslu, že by mu prezident recipročně někdy vyšel vstříc a ‚něco‘ mu vrátil. Z minulosti víme, že Miloš Zeman nezná kategorii vděku. Nikdy se nikomu necítí nijak zavázán. Takže pokud bych teď opět spekuloval, že Andrej Babiš spoléhá na nějakou potenciální milost v případě odsouzení v kauze Čapí hnízdo, tak bych řekl, že se jí stejně nedočká. I kdyby ji měl slíbenou.“

Proč se ale rozhodl Miloš Zeman dát Andreji Babišovi lekci? Dlouho naznačoval, že jeden z nejbohatších Čechů je pro něj na české politické scéně v podstatě jediným partnerem, s nímž mu stojí za to vést diskusi. „Jednoznačně si myslím, že Miloš Zeman cítí, že Andrej Babiš je v těchto týdnech a měsících nejslabší, jaký kdy byl,“ říká Dolejší.

Čelil několikasettisícovým demonstracím, zároveň do finále vstoupila jeho kauza Čapí hnízdo, zároveň se začaly vyšetřovat možná podezření z daňových úniků při hospodaření Čapího hnízda, z Bruselu přišla předběžná zpráva auditorů k jeho střetu zájmů. „Nadto se tu na podzim bude vzpomínat na třicet let od pádu komunistického režimu, dají se očekávat demonstrace a možná to bude zároveň chvíle, kdy přijde definitivní účet z Bruselu a budou se možná vracet stamiliony dotací. Andrej Babiš bude v tu chvíli hodně slabý. A Miloš Zeman to umí jako vychytralý politik vycítit. Teď do něj, řekl bych, skoro kope,“ míní redaktor.

Mohou kauzy oslabit Babišovu pozici i ve vlastním hnutí? A jakou strategii doporučí Babišovi jeho poradci? Odpovědi v rozhovoru investigativní novinářky Sabiny Slonkové s Václavem Dolejším v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované