Hlavní obsah

Zpravodaj OSN překvapil: Sankce jsou zločin proti lidskosti. Je to jak ve středověku

Jak dopadají sankce na jihoamerický stát?Video: Šimon Trantina, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Alfred de Zayas, bývalý zpravodaj OSN, upozornil v rozhovoru pro britský tisk na účinek sankcí zejména ze strany USA, ale i EU nebo Kanady. Podle něj zabíjí Venezuelany a v souladu s mezinárodním právem by měly být posouzeny jako zločin proti lidskosti.

Článek

De Zayas se na konci roku 2017 vrátil z pozorovatelské mise z Venezuely a zpracoval obsáhlý dokument, ve kterém upozorňuje na dopad sankcí na nejchudší vrstvu tamního obyvatelstva.

Venezuelská ekonomika je podle dokumentu sankcemi silně pochroumaná, což má za důsledek to, že finančně a sociálně slabší obyvatelé, jejichž počet neustále narůstá, nemá peníze na potraviny a zdravotní péči. Kvůli tomu pak umírá čím dál více Venezuelanů.

„Moderní ekonomické sankce a blokády se dají srovnat se středověkým obléháním měst. Sankce 21. století mají za úkol srazit ne města, ale celé země na kolena. Sankce zabíjejí,” řekl v rozhovoru pro britský deník The Independent americký expert na mezinárodní právo a od roku 1996 první zpravodaj Organizace spojených národů, který Venezuelu navštívil.

Během své mise hovořil s dvanácti ministry kabinetu prezidenta Nicoláse Madura (kterého považuje za dalšího původce ekonomických problémů v zemi), s opozičními politiky, aktivisty, akademiky a dalšími zástupci různých společenských sfér.

V dokumentu, kterému je podle de Zayase v rámci OSN věnováno příliš málo pozornosti na to, o jak závažný problém jde, také stojí, že „ekonomická válka”, kterou Venezuele vyhlásily západní země, odepírá jejím obyvatelům šanci na jejich lidská práva.

„Když říkám, že silná vlna emigrace z Venezuely je provázána s ekonomickou válkou, která je proti ní vedena skrz sankce, tak to lidé neradi slyší. Jsou zvyklí na jednoduchá vysvětlení jako ta, že socialismus selhal. Sankce Spojených států jsou dle mezinárodního práva nelegálním. Nebyly posvěceny Radou bezpečnosti OSN,” řekl de Zayas v rozhovoru pro The Independent. Jedenasedmdesátiletý, nyní již bývalý zpravodaj také navrhuje, aby se sankcemi zabýval Mezinárodní trestní soud.

Spojené státy na Venezuelu uvalily sankce v březnu 2015, když prezident Barack Obama jihoamerickou zemi prohlásil za hrozbu pro mezinárodní bezepčnost. Za úřadování nynějšího prezidenta Donalda Trumpa ekonomická opatření zesílila.

Reklama

Související témata:

Doporučované