Hlavní obsah

Zpravodajské služby KLDR a USA vedou tajné hovory, které započal Obama

Zpravodajské služby USA a KLDR komunikují od roku 2009.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Článek

Zpravodajské služby Spojených států a Severní Koreje vedly tajné rozhovory, a to už od roku 2009, informoval o tom deník The Wall Street Journal. Komunikaci obou zemí skrze tajné služby měl iniciovat bývalý prezident Spojených států Barack Obama v době, kdy byly vztahy mezi Severní Korejí a okolním světem velmi špatné.

Hlavním cílem bylo zabránit možným nedorozuměním, které by mohlo vyvolat napětí mezi zeměmi, kvůli vývoji jaderných zbraní a izolaci Koreje. V době, kdy spolu státy jednaly, ale Severokorejci propustili dva americké občany, které drželi.

The Wall Street Journal informace získal zevnitř CIA. Zástupci obou služeb se v průběhu deseti let několikrát setkali, jejich komunikace tak vytvořila podhoubí pro budoucí summit mezi současným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v loňském roce.

Ze zprávy také vyplývá, že se hovory za Trumpovy administrativy zintenzivnily. Oba státníky také čeká druhý summit na konci února, který by se mohl uskutečnit ve Vietnamu. Ten se ale podle expertů nesetká s úspěchem, protože Kim se podle nich jaderných zbraní nevzdá. Trump si před několika dny stěžoval na Twitteru kvůli médiím, která podle něj nevěnují jeho postupům s Kimem dostatek pozornosti.

Faktem zůstává, že Severní Korea od září roku 2017 netestovala žádnou jadernou střelu, minulý rok v květnu také propustila tři americké zajatce. Podle listu Kim na prvním summitu s Trumpem v červnu v Singapuru slíbil postupnou denuklearizaci Korejského poloostrova výměnou za bezpečnostní záruky. Žádná konkrétní opatření tehdy dohodnuta nebyla.

Reklama

Doporučované