Hlavní obsah

Zprávy, hovory nebo telefonní kontakty. Po zrušení účtu na Facebooku uživatele překvapilo množství shromážděných dat

Po zrušení facebookového účtu uživatele překvapilo množství shromážděných dat.Video: Reuters

 

Reklama

Po skandálu s únikem dat přibývá uživatelů Facebooku, kteří mažou své účty. Některé překvapilo množství dat, kterými sociální síť disponuje.

Článek

Po odkrytí skandálu s únikem dat, za kterým stojí marketingová společnost Cambridge Analytica, vzniklo hnutí pod hashtagem #deletefacebook, tedy #smazatfacebook. Množství uživatelů skandál podnítil ke smazání jejich facebookového účtu. 

Sociální síť primárně nabízí deaktivaci účtu. V takovém případě zůstávají data o uživateli stále k dispozici na serverech Facebooku. Pokud se uživatel rozhodne pro úplné smazání účtu, může si stáhnout kopii shromážděných dat. Někteří uživatelé se poté nestačili divit a své dojmy sdíleli na jiných sociálních sítích.

Uživatel Dylan McKay uvedl, že v období od října 2016 do července 2017 kopie protokolů obsahovaly „metadata každého telefonního hovoru, který kdy udělal, včetně času trvání, a metadata o každé textové zprávě, kterou kdy obdržel nebo odeslal”.

Další uživatelé byli znepokojeni údaji o kompletním seznamu mobilních kontaktů, údaji z kalendáře nebo o narozeninách přátel.

No páni, moje složka ze smazaného Facebooku obsahuje údaje o každém mém hovoru a zprávě za poslední rok. Vůbec to není strašidelné.

Podle mluvčí Facebooku kontakty společnost shromažďuje za účelem snadnějšího vyhledávání a jde o běžnou praxi.

Společnost Cambridge Analytica měla data 50 milionů uživatelů využít k ovlivnění výsledku britského referenda či amerických prezidentských voleb. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se již v médiích omluvil Britům a Američanům za porušení důvěry.

Reklama

Doporučované