Hlavní obsah

Zprávy si nepřečtete, rozhodl Facebook kvůli mediálnímu zákonu v Austrálii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Facebook dnes uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu. Jde o odpověď na chystaný zákon, který má technologické firmy přimět platit za užívání mediálního obsahu.

Článek

Podle stanice BBC jsou v Austrálii na sociální síti nedosažitelné stránky všech lokálních i světových zpravodajských serverů. Facebookové stránky australských médií, které byly ještě ve středu plně v provozu, jsou prázdné i pro uživatele ze zemí mimo Austrálii. Proti kroku provozovatele sociální sítě se záhy ohradila australská vláda, podle které blokáda Facebooku ohrožuje jeho „důvěryhodnost“.

„Facebook udělal chybu, akce Facebooku nebyly nutné, byly tvrdé a poškodí jeho reputaci tady v Austrálii,“ reagoval australský ministr financí Josh Frydenberg. Podle něj bude mít tento krok technologické společnosti „obrovský dopad na společnost“. Podle BBC alespoň jednou za měsíc navštíví tuto sociální síť přibližně sedmnáct milionů Australanů.

Google a Facebook proti zákonu dlouhodobě bojují. Obě společnosti tvrdí, že legislativa neodráží fungování internetu a nespravedlivě „penalizuje“ jejich platformy. Na rozdíl od Facebooku ale Google v posledních dnech přistoupil k podepsání dohody se třemi významnými australskými médii. Ke kroku Facebooku došlo jen několik hodin poté, co Google souhlasil s tím, že zaplatí společnosti Rupert Murdoch News Corp za obsah z jejích zpravodajských webů.

Facebook již dříve uvedl, že Austrálie „zásadně nechápe“ vztah mezi technologickými platformami a vydavateli. Jen loni firma podle svého vyjádření pomohla australským vydavatelům díky sdíleným odkazům vydělat 407 milionů australských dolarů (6,76 miliardy Kč). Zisk platformy ze zpráv je pak podle společnosti „minimální“.

Australské úřady vytvořily zákon s cílem „narovnání podmínek“ mezi technologickými giganty a vydavateli bojujícími o zisk. Z každých 100 australských dolarů (1 664 českých korun) vynaložených na digitální reklamu v australských médiích totiž dnes jde 81 dolarů (téměř 1 350 korun) právě společnostem, jako je Google nebo Facebook.

Sociální síť uvedla, že zákon ji nutí „čelit těžké volbě“. Facebook se podle svého vyjádření může pokusit buď dodržet zákon, který „ignoruje realitu vzájemného vztahu“, nebo přestat povolovat zpravodajský obsah na svých platformách v Austrálii. „S těžkým srdcem volíme to druhé,“ uvádí společnost v příspěvku na svém blogu.

Blokáda ale nepostihla jen zpravodajské servery. Zablokovaný obsah dnes ráno překvapil i některé vládní zdravotnické, nouzové a další úřady, podle Facebooku se však jednalo o chybu. Podle agentury Reuters prázdné stránky čekaly například na zdravotnické úřady států Queensland a Jižní Austrálie, které na sociální sítě umísťují nejnovější informace ohledně covidu-19.

Bez obsahu se ocitla i stránka meteorologického úřadu, který informuje o lesních požárech, záplavách a jiných přírodních pohromách. „Toto je znepokojivý a nebezpečný vývoj. Odstřihnout celé zemi přístup k nezbytným informacím uprostřed noci je nehoráznost,“ uvedla pro stanici Sky News lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Zákon, který ve středu prošel dolní komoru australského parlamentu, má širokou podporu napříč stranami a bude ve čtvrtek znovu projednán v parlamentu. „Uvedeme tento zákon v platnost. Chceme, aby digitální obři platili tradičním zpravodajským mediálním společnostem za generování původního novinářského obsahu,“ cituje BBC ministra financí Joshe Frydenberga.

Ministr dodal, že „oči světa sledují, co se v Austrálii děje“. Podle svých slov měl „konstruktivní diskusi“ se šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem, poslední akcí si ale společnost podle něj poškodila svou pověst. „Vzkaz Facebooku směrem k Australanům je následující: Na naší platformě nenajdete obsah, který pochází od organizací zaměstnávajících profesionální novináře, jež mají redakční politiku a procesy ověřování faktů,“ myslí si Frydenberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované