Hlavní obsah

Zprávy ze země, kterou svírá covid: „Zvládneme to. I Čína bude závidět“

Foto: Profimedia.cz

V Indii začala třetí fáze očkovací kampaně.

Reklama

Jakkoli je situace v Indii zlá, místní věří, že se brzy vše obrátí k lepšímu. Roušky už nenosí pouze uvědomělí občané a vláda má konečně plán, co dělat, říká pro Seznam Zprávy indická studentka medicíny.

Článek

Po krátkém nadějném období, během kterého se zdálo, že se Indii další covidovou vlnu daří úspěšně odvracet, se nyní země potýká s čísly a mutacemi, které řeší celý svět. Nedostatek kyslíkových bomb, nemocničních lůžek i personálu napíná síly indického zdravotnického systému na maximum.

Zahraniční média píší o umírajících v čekárnách a i samy redakce v Indii ztrácí své zpravodaje. Jednou z takových obětí je i zaměstnankyně britského média The Guardian, Kakoli Bhattacharya. Podle jejích kolegů je pokrývání této události to nejtěžší, o čem kdy museli psát.

„Tragédie se nás dotýká nejen osobně, ale i všech lidí v našem okolí a není možné před tím utíkat. Nejhorší byl den strávený v krematoriu v Dillí. Lidé to tu přirovnávají k válečné zóně. Indii napadl neviditelný nepřítel a bojištěm jsou nemocnice, strach je tady tak nějak větší. Každý den se budím s pocitem strachu a přemýšlím, kolik rodin a lidí, které znám a miluji, zemře,“ popisuje v posledním rozhovoru redaktorka The Guardianu Hannah Ellis-Peterson, která svou zemřelou kolegyni zastupuje. Připomíná, že jejími nejcennějšími zdroji jsou aktuálně sami indičtí lékaři.

„Jsem vděčná přepracovaným lékařům, kteří mi po 24hodinové směně na covidových odděleních volají a upřímně popisují, co se děje za zdmi nemocnice. Právě lékaři mě před týdny varovali, že nastane smrtící vlna. Když vláda tvrdí, že země netrpí nedostatkem kyslíku, léků a vakcín, jsou lékaři nejspolehlivějšími zdroji. Tragédie Indie je tragédií světa a nelze ji ignorovat. Jak říkaly rodiny, se kterými jsem mluvila v krematoriích a před branami nemocnic, když prosily o postele: ukažte světu, co se v Indii děje,“ popisuje novinářka.

Obdobně věrný obraz o dění v Indii přinášejí i sami místní. Pro Seznam Zprávy promluvila Indka Disha Sheoranová žijící ve městě Džajpur. I ona má k lékařství blízko – dokončuje 3. ročník na medicíně. Právě starší studenti medicíny jsou v těchto chvílích v přeplněných nemocnicích nepostradatelní. „Situace je v Indii opravdu špatná, hlavně kvůli infrastrukturním problémům. Věřím ale, že se situace mírně zlepšuje, problém se tady řeší opravdu důkladně,“ popisuje pro Seznam Zprávy. „Největší problém je momentálně nedostatek kyslíku a výrobních kapacit vakcín, to vše se ale řeší.“

Jakkoli ze zpráv v zahraničních médiích vypadá situace až neukázněně, Disha popisuje, že i v Indii platí karanténní pravidla.

„Testuje se ve speciálních místech, v takzvaných zadržovacích zónách, kde se pravidelně testují rizikoví pracovníci, zdravotníci a symptomatičtí pacienti. Lidé s mírnými příznaky musí na 14 dnů do karantény, stejně jako cestující z jiných indických států. Je tu ale problém, kontroly dodržování karantén nejsou dostatečně přísné, takže je sem tam lidé porušují. Lidem s pozitivním testem je doporučováno zůstávat doma. Pro kritické pacienty fungují covid linky, kde je pracovníci navádějí, co dělat dál. Vláda dále spustila nejrůznější aplikace, kde lidé mohou sledovat kapacity lůžek v nemocnici,“ popisuje indický systém.

Informace, které v posledních dnech prokreslují i českou dezinformační scénu tvrdící, že Indové neumírají kvůli nedostatku kyslíku, ale na následky silných veder a hladu, okamžitě popírá. „To kvůli hromadnému umírání na covid jsou krematoria přehlcena a běží naplno. I tvrdit, že tady máme požáry kvůli vysokým teplotám, je nesmysl. Zpopelnění mrtvého těla je náboženský rituál hinduistů.“

Foto: Profimedia.cz

Snímek z letošní poutě Kumbhaméla.

Důvodů, proč se nákaza v Indii rozrostla v neukočírovatelné rozměry, je hned několik. Notoricky známými superšiřiteli se stali účastníci hinduistické poutě Kumbhaméla, návštěvníci kriketových zápasů, svateb a dalších společenských příležitostí. Indové nadále ve velkém chodí do práce a shromažďují se na trzích.

„Kumbhaméla se u nás koná jednou za 12 let a obvykle se během festivalu shromáždí okolo tří milionů lidí, kteří se koupou ve svaté řece Ganze. Letos se jich kvůli covidu sešlo jen okolo 300 tisíc, což mělo za následek nárůst případů. Zpočátku nosili roušky a dodržovali rozestupy jen někteří uvědomělejší Indové. Teď už se ale snaží být důslední všichni. I vláda se snaží šířit povědomí o nebezpečí nemoci na různých platformách,“ popisuje Disha důvody, proč se nemoc natolik rozšířila. Momentálně se však zdá, že novým variantám koronaviru roušky a snahy o sociální distancování nemají šanci konkurovat.

Svou roli v masivním rozšíření nákazy sehrál i moment překvapení. Indická vláda dle místních nebyla na další vlnu dostatečně připravená. „I proto došlo k nárůstu případů a obětí. Teď už vláda navrhla konkrétní plány do doby, než se nákazu v zemi podaří zkrotit.“

Panice však Disha sama nepropadá. „Zvyšuje se výrobní kapacita vakcín, ale bude trvat 3 až 4 měsíce, než bude dostatečná. Vláda očkovacím společnostem udělila granty. Zatím máme naočkovaných téměř 12 procent populace, dosažení stádní imunity však může trvat 5–6 měsíců. Do té doby je třeba najít alternativní způsoby, jak nemoc zvládat,“ říká s nadějí.

Nezanedbatelný při zvládání nákazy je i příslib pomoci z okolních států. Mezi nimi je i Česká republika, která do země pošle 500 kyslíkových lahví, dále pak Spojené státy, Japonsko, Francie, Velká Británie či Německo. Pomoc nabízí i země, se kterými má Indie dlouhodobě napjaté vztahy. Například sousední Pákistán i přes diplomatické pnutí nabídl respirátory a ventilátory.

Silně angažovaným pomocníkem sousedovi v nouzi se snaží být i Čína, s níž má Indie poslední měsíce vypjaté vztahy kvůli přetrvávajícím sporům na hranicích. V obou zemích bují silné nacionalistické nálady.

Čínský ministr zahraničí Wang Ji minulý týden zaslal Indii slova podpory. Země dle něj přislíbila, že na podporu Indie zmobilizuje i soukromé společnosti. „Čínští dodavatelé lékařských pomůcek dělají kvůli objednávkám pro Indii přesčasy, pracujeme na 25 000 objednávkách na koncentrátory kyslíku. Máme v plánu vyslat nákladní letadla plná zdravotnických potřeb. Čínský celní úřad příslušný proces usnadní,“ tweetoval ve středu čínský velvyslanec v Indii Sun Wej-tung.

Na rozdíl od ostatních zemí tak čínskou pomoc mnozí Indové nevítají s příliš velkým nadšením.

Není divu – o víkendu se na oficiálním účtu spojeném s čínskou komunistickou stranou objevil posměšný příspěvek. Účet na sociální síti Weibo patřící Ústřední komisi pro politické a právní záležitosti Komunistické strany vedle sebe vložil dvě fotky – týden starý snímek z raketového startu v Číně a fotografii z kremace obětí covidu-19 v Indii s komentářem: „Zažehování ohně v Číně versus zažehování ohně v Indii.“

I přes nedobré vztahy pohoršení nad příspěvkem neskrývají ani čínští uživatelé. Šéfredaktor státního deníku Global Times ve svém komentáři k dnes už smazanému postu komunistické strany připomněl, že vysmívat se jakékoli zemi není správné, na oplátku indický server Hindustan Times Čínu nezařadil do článku o deseti zemích a regionech, které do Indie vysílají humanitární pomoc.

Ani Disha v rozhovoru Čínu jako zdroj významné pomoci nezmínila. „Je necitlivé, aby se takto země vysmívala jiné zemi. Indie však dosáhla obrovského pokroku v mnoha oblastech, v nichž by jí dokonce i Čína záviděla pokrok. Dokonce i indické vakcíny mají vysokou účinnost a jsou celosvětově přijímány. Ve schvalovacím procesu je vakcín stále více,“ komentuje čínský přešlap a připomíná, že je Indie klíčovým dodavatelem vakcín v programu Covax na pomoc nejchudším zemím.

Reklama

Doporučované