Hlavní obsah

Zpřísnění kvůli hrozící bublině. K obvyklé hypotéce bude muset zájemce našetřit z vlastního půl milionu

Na rekordní rok hypoték letos nenavážeme.

 

Reklama

Pořídit si bydlení na úvěr nebude tak snadné jako doposud. Hypotéky zdraží a reálně budou banky půjčovat jen 80 procent z ceny nemovitosti.

Článek

Pravděpodobně už nikdy nebudou hypotéky tak dostupné jako v loňském roce, kdy si je sjednalo téměř 115 tisíc klientů. Centrální banka zpřísňuje limity, které budou muset zájemci o hypotéku splnit.

Zatímco do dubna stačí mít našetřeno pět procent ceny z nemovitosti, od dubna budou banky požadovat nejméně deset procent. To například znamená, že u běžné hypotéky (2,5 milionu korun) bude muset mít zájemce našetřeno alespoň půl milionu korun. K částce 250 tisíc korun je totiž nutné připočítat ještě daň z převodu nemovitosti a provizi pro makléře.

Odborníci se shodují, že tím končí období dostupných hypoték. „Může to být dvacet procent klientů, které budeme muset odmítnout,“ říká Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy.

Podle Dražana půjdou téměř jistě nahoru i ceny hypoték. „Už dosáhly dna, jež je pro banky únosné,“ dodává.

Ceny bytů rostou raketově. O co byl největší zájem?

„Reálně bude možné si od letošního dubna pořídit hypotéku až do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti,“ říká Petr Hána, analytik poradenské společnosti Deloitte.

Češi si loni půjčili na hypotékách téměř 226 miliard korun, to je o 35 miliard více než v roce 2014. Ceny bytů za poslední dva roky v průměru podle dat portálu Sreality narostly o čtvrtinu. Cena za metr čtvereční bytu v Praze se dostala k 70 tisícům korun. To je hladina, za niž se dříve pořizovaly jen luxusní nemovitosti.

Pusťte si speciální studio Seznam Zprávy o cenách bytů a hypotékách, kterého se zúčastnil manažer portálu Sreality Michal Zadák, Lukáš Makovský z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy:

Speciální studio Seznam Zprávy o cenách bytů a hypotékách

Reklama

Související témata:

Doporučované