Hlavní obsah

Zpustošíme vás, varovala Severní Korea Američany před úderem. Ti čekají, že přijde nový jaderný test

KLDR hrozí zpustošením Spojených států.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy se v posledních několika dnech opět vyostřilo.

Článek

Zatímco Pentagon odmítl komentovat zprávy o možnosti preventivního amerického úderu proti KLDR, severokorejská armáda pohrozila, že nemilosrdně zpustoší USA, pokud se Washington rozhodne na KLDR zaútočit. Situaci se snažily mírnit Rusko a Čína. Moskva obě strany vyzvala ke zdrženlivosti, Peking varoval, že konflikt může propuknout každým okamžikem.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Dana Whiteová upozornila, že Pentagon nedebatuje „ani veřejně nespekuluje o možných scénářích". „Velitelé vždy zvažují plnou škálu možností, aby se ochránili před nepředvídatelnými událostmi," řekla.

Televizní stanice NBC předtím s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb uvedla, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o přípravách KLDR podniknout další jaderný výbuch.

KLDR reagovala výhrůžnou odpovědí. „Naše nejtvrdší protiopatření proti USA a jejich poddaným silám budou přijata tak nemilosrdným způsobem, že nedovolí agresorům, aby přežili," citovala agentura KCNA severokorejskou armádu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Moskva upřednostňuje diplomatické řešení krize. „Vyzýváme všechny země ke zdrženlivosti, vyzýváme všechny země k tomu, aby se zdržely všech možných provokativních akcí," řekl.

Čínský ministr zahraničí Wang I prohlásil, že „kdokoli, kdo vyvolá konflikt na Korejském poloostrově, za to zaplatí značnou cenu". „Jedinou cestou je dialog," upozornil s tím, že je třeba zastavit napětí kolem KLDR, než dosáhne „nezvratného a nezvladatelného" stavu.

Do oblasti míří americká letadlová loď a s ohledem na americké nálety na Sýrii není podle agentur AFP a Reuters pochyb o tom, že nový americký prezident by neváhal sáhnout ani po použití síly, pokud to podle jeho mínění bude situace vyžadovat.

V neděli zahájí americký viceprezident Mike Pence v Jižní Koreji desetidenní cestu po Asii. KLDR v sobotu slaví 105. výročí narození zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena. Obojí by Pchjongjangu mohlo posloužit jako záminka pro další jaderné testy, případně odpálení raket na znamení toho, že se režim nehodlá podřídit sankcím OSN.

Právě toho se obávají Američané. Podle deníku USA Today administrativa Donalda Trumpa doufá, že by právě Čína, která se do eskalující situace vložila, mohla svého komunistického souseda přesvědčit, aby od podobných provokací upustil.

Reklama

Související témata:

Doporučované