Hlavní obsah

„Zradili mě a okradli o firmy.“ Uprchlému českému miliardáři se drolí skryté impérium

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov žije v Londýně, nechce se vrátit kvůli obvinění z krácení daní za 700 milionů.

Reklama

Savov, stíhaný v Česku pro daňové úniky, tvrdí: Přišel jsem v Česku o majetek za půl miliardy. Firmy koupila společnost CSG zbrojaře Strnada. Podle něj šlo o normální obchod.

Článek

Miliardář František Savov žije už pátým rokem ve Velké Británii, vyhýbá se tam vyšetřování ze strany české policie, která ho viní ze stamilionových daňových úniků.

Ale teď se ze svého exilu v Londýně sám ozval. Se vzkazem: Zatímco jsem v cizině, obrali mě v Česku o síť autosalonů v hodnotě stovek milionů.

Podle Savova je tím zlodějem společnost Czechoslovak Group (CSG) známého zbrojaře a obchodníka Michala Strnada, která vyrábí vojenskou techniku, nákladní auta Tatra a Avia nebo hodinky značky Prim.

Savov tvrdí, že prodejny aut vlastnil v Česku skrytě – oficiálně byly zastupované jeho spolupracovníky. A ti firmy bez Savovova vědomí převedli právě na Strnadovu společnost CSG.

„Jedná se o docela sprostou krádež,“ napsal Savov v prohlášení, které poskytl Seznamu.

Kromě vážného obvinění v sobě Savovovo prohlášení ukrývá ještě jeden vzkaz: sedmačtyřicetiletý podnikatel se vůbec poprvé osobně přiznává k tomu, že dělal v tuzemsku byznys, v němž záměrně nechtěl být vidět. Už dříve se se Savovem spojovala například záložna Artesa nebo výrobce železničních vagonů Legios.

Linka Marshallovy ostrovy - Praha

Krádež, jak převzetí autosalonů označuje Savov, se měla odehrát podle jednoduchého modelu. Na začátku byla známá společnost Auto Exner, prodejce vozů Volkswagen a Audi. Nepřežila ovšem ekonomickou krizi, skončila v insolvenci, po níž ji včetně budov a pozemků v pražských Dolních Počernicích získal v roce 2012 právě Savov.

Na řízení firem si najal schopného manažera Jana Červinku, jednatele autosalonu a dalších navázaných firem. Koncovým, skrytým vlastníkem zastřešujícím akciové společnosti však měl být Savov – přes další firmu, schránku založenou na tropických Marshallových ostrovech v Tichém oceánu.

Savov říká, že autosalon se přeorientoval na značku Hyundai, otevřely se další pobočky a postupně rostly aktivity celého koncernu pojmenovaného jako Car Store.

V roce 2014 začala policie stíhat Savova a jeho spolupracovníky z rozsáhlého krácení daní. A Savov odjel do Londýna, aby se detektivům vyhnul.

Savov: zradil manažer i advokát

To hlavní v jeho autobyznysu se mělo odehrát letos v únoru: manažer Červinka (zopakujeme, že podle obchodního rejstříku byl jednatelem koncernu právě on) všechny firmy prodal – podle Savova hluboko pod cenou – společnosti CSG, kterou založil zbrojař Jaroslav Strnad a dnes ji řídí jeho syn Michal. Prodej autosalonů je zřejmý i z obchodního rejstříku.

S tím samozřejmě společnost CSG ovládla i veškeré majetky. „Mezi které patří budovy a pozemky zmíněných autosalonů, vybavení autoservisů, desítky nových a zánovních vozidel Hyundai a Mazda v majetku těchto společností, včetně pohledávek a peněz na bankovních účtech,“ vyjmenoval Savov.

Savov podle svých propočtů tak přišel o firmy v hodnotě 400 až 500 milionů.

A dodává, že ho jeho spolupracovníci zradili i podruhé. Vyřešením problému pověřil advokáta Jana Řezníka, který pro něj dlouhodobě pracoval. Dal mu plnou moc, ať zastupuje koncovou offshorovou společnost, přes kterou Savov koncern ovládal. Advokát Řezník podal trestní oznámení na policii a civilní žaloby. Ale pak prý přeběhl na druhou stranu a přestal se o případ starat. Měl ho tedy podvést stejně jako manažer a jednatel autosalonů Červinka.

CSG: Žádného Savova nevidíme

Společnost CSG na to říká, že si před nákupem autosalonů a dalších firem vše hloubkově prověřila – majetkové vztahy i ekonomickou situaci. A vyšlo jí to, co je ostatně patrné i z rejstříku (a co ani Savov nepopírá): že tím, kdo měl právo za autosalony jednat – a tedy je i prodat – byl jejich šéf Červinka.

„S panem Savovem nemáme žádný obchodní ani jiný vztah a o jeho údajném vlastnictví předmětné skupiny společností nám není nic známo. Proto tedy těžko můžeme panu Savovovi něco dlužit, a tím méně mu nabízet jakékoliv vyrovnání,“ uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek.

CSG si před koupí nechala firmy ocenit znalcem – vyšlo, že firmy dluží celkem 200 milionů. Takže CSG popírá Savovovy propočty, že koncern měl majetek až půlmiliardové hodnoty.

„Prodej společností proběhl za kupní cenu 30 milionů korun. Po slevě za některé vady společností činila výsledná cena 24 milionů korun, která podle našeho názoru odpovídala tržní hodnotě společností, což si smluvní strany pro účely transakce ověřily odborným posouzením,“ upřesnil Čírtek.

Dá se věřit stíhanému?

Na Savovovo prohlášení je nutné pohlížet ze dvou protichůdných pohledů. Sepsal ho podnikatel, který je už několik let fakticky na útěku před českou policií a justicí. A to kvůli stíhání v kauze podvodů s DPH ve výši 700 milionů. Spolu s ním je obviněno několik dalších lidí. Savova soudy ve Velké Británii vydaly do Česka, stále zde však ještě není.

A dál tvrdí, že doma nemá zaručen spravedlivý proces.

V Česku se také dlouho mluvilo o Savovově vlivu na několik velkých firem, oficiálně se k nim – ještě když byl doma – nikdy nepřihlásil. To všechno teď logicky nutí k ostražitosti ke všemu, co Savov říká nebo podniká. Protože Savov hraje o všechno.

Na druhou stranu: Savov si musí být vědom, jaké důsledky by pro něj mohlo mít křivé obvinění nebo vytváření falešných dokumentů, kdyby o údajně „ukradených“ firmách lhal. Impérium podnikatele Strnada by to určitě nepřešlo jen tak: daly by se čekat žaloby i trestní oznámení. Navíc v situaci, kdy není vyloučeno, že Savov britský azyl nedostane a nuceně se vrátí domů (byť za falešné obvinění by mu stejně nehrozilo více než za aktuální daňový podvod, kdy si může jít sednout do vězení až na deset let).

„Je na útěku a špiní naše jména“

I další hlavní aktéři příběhu jednoznačně odmítají Savovovu verzi, která zní: Zradili mě a okradli lidé, jimž jsem věřil.

„Zřejmě jde o další spiknutí proti uvedenému pánovi. Nejprve to byl český stát, policie, vláda a teď to jsou CSG, manažeři, právníci a tak podobně,“ odpověděl e-mailem manažer Červinka se zjevnou ironií – připomněl tak právě Savovovy problémy s českou policií, která ho stíhá pro velké daňové úniky. Červinka doplnil, že se obrátí na svého právníka, jestli kvůli tvrzení o ukradených firmách nepodá na Savova trestní oznámení. „Více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uzavřel.

Později v dalším e-mailu uvedl, že například Hyundai Centrum – tedy jedna z firem, které CSG koupilo – čerpalo od roku 2015 dva velké úvěry. V takovém případě musí firma doložit bance koncového, skutečného vlastníka, aby si úvěr pojistila jím podepsanou směnkou. Stejně tak ho chtějí znát auditoři (Hyundai Centrum auditovala jedna ze společností takzvané velké čtyřky, to znamená nejznámějších auditorských firem). Savov ale v těchto dokumentech podle Červinky nevystupuje.

Advokát Řezník nejdříve do telefonu řekl, že se k Savovovým obviněním rád vyjádří. „Nevidím důvod, proč bych si měl nechat špinit jméno od člověka, který je na útěku. Podívejte se, co za ním zůstalo,“ prohlásil Řezník a vyžádal si otázky písemně. Ale nakonec se konkrétně nevyjádřil.

„S ohledem na skutečnost, že celá tato kauza je stále předmětem vyšetřování policie a bylo zde podáno několik trestních oznámení, která jsou nadále v šetření, a já osobně jsem podepsal na policii povinnost mlčenlivosti, nemohu se do skončení vyšetřování k dané problematice veřejně vyjádřit,“ napsal Řezník o pár hodin později e-mailem.

Reklama

Související témata:

Doporučované