Hlavní obsah

Zrádná nemoc svalů, projekt Lékařská pošta a film Pražské orgie

Ranní vysílání Televize Seznam (7. 10. 2019).Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Programové tipy Rána na Seznamu 7. 10. 2019.

Článek

7:00 – Zprávy

7:06 – Chtěli by alespoň chodit nebo pracovat rukama, ale nemohou. A když ano, tak je to velmi namáhavé. Mají zrádnou nemoc svalů. Říká se jí svalová dystrofie. Jak se pozná a co ji vyvolává? Odpovíme s lékařkou Janou Haberlovou z Fakultní nemocnice Motol.

7:11 – Radek Hrdina živě: Finanční vzdělávání

7:17 – Co píší weby Seznamu

7:19 – Nejmodernější ordinace v Česku, okamžité objednávání termínů, elektronické recepty do mobilu, ochota, lidský přístup k pacientům. Přijde vám to jako sci-fi? Nemusí být. Soutěž Ordinace roku se snaží najít právě taková lékařská zařízení a informovat o nich ostatní pacienty. Jakub Hejma, bezpečnostní IT specialista Ordinace roku, přišel promluvit o této soutěži.

7:44 – Infoservis: Online dostupnost lékařů

8:00 – Zprávy

8:05 – O porodu dítěte se říká, že jde o jednu z nejkrásnějších chvil v životě ženy. Jenže stačí málo a mohou se objevit komplikace a stres. Už poměrně dlouho se v Česku debatuje o domácích porodech a porodních domech. Stále více žen totiž dává přednost přivedení potomka na svět mimo porodnice. Zatímco v zahraničí jsou porodní domy už běžné, v České republice je tento systém porodnictví zatím v plenkách. Je šance, aby se něco změnilo? Zkusíme odpovědět s porodní asistentkou a spoluzakladatelkou Asociace pro porodní domy a centra Natálií Sedlickou.

8:18 – Ve čtvrtek 10. října 2019 bude mít premiéru film Pražské orgie, který natočila režisérka Irena Pavlásková podle předlohy amerického spisovatele Philipa Rotha. V ní autor popsal své zážitky z komunistického Československa, kde se setkával s disidenty, kteří si i za totality svým způsobem užívali. Ve filmu uvidíme třeba Pavla Kříže nebo Kláru Issovou. Rozhovor s režisérkou Irenou Pavláskovou.

8:40 – Elektrická nebudou v budoucnu jen auta, ale také lodě. Slavná jezera jako Lago di Garda i další chtějí na svých vodních plochách zakázat klasické motory úplně – nejde jen o spaliny, ale také o olej a palivo, které znečišťují vodu. I Praha určitá omezení pro lodě se starými motory chystá. Pavel Cyprich natáčel s českým start-upem, který zkonstruoval první ryze elektrický dřevěný člun.

8:51 – Jak pomáhat lidem se svalovou dystrofií.

Reklama

Doporučované