Hlavní obsah

Zrádné vody Michiganského jezera. Díky lidskému řetězu se podařilo zachránit tři tonoucí

Lidé z rozbouřených vod zachránili tři tonoucí.Video: Michaela Bergerová, AP, Reuters

 

Reklama

Michiganské úřady uvedly, že návštěvníci pláže zformovali lidský řetěz podél pobřeží Michiganského jezera, aby zachránili plavce, kteří nestihli vylézt z rozbouřených vln. Přesto si neklidné vody vyžádaly dvě oběti.

Článek

Tři tonoucí, které se podařilo zachránit, byli převezeni do nemocnice. Jeden z nich, 46letý muž, je ve vážném stavu. Dva další topící se plavce se sice díky lidskému řetězu také podařilo z vody vytáhnout, záchranáři jim už ale nedokázali pomoci.

Svědci na topící se plavce v Michiganském jezeře rychle zareagovali a vzájemným jištěním se jim podařilo dostat se až k tonoucím a vytáhnout je na břeh. Jezero si každoročně vyžádá až desítky obětí. Za posledních sedm let se v něm už utopilo více než 625 lidí.

Tuto bilanci se snaží zmírnit nezisková organizace Great Lakes Water Safety Consortium (GLWSC), která každoročně sežene přes 300 dobrovolníků, kteří na jezerní pláži dohlíží na bezpečnost a pomáhají také šířit osvětu o bezpečném koupání.

Statistiky totiž uvádí, že až 66 procent utopených jsou dobří plavci. Umět plavat tedy k záchraně kolikrát nestačí.

„I menší vlny vás můžou překvapit, můžou být totiž tak silné, že by je nepřekonal ani olympijský vítěz Michael Phelps. Takže naše rada je s vlnami nebojovat,” uvedl pro média ředitel GLWSC Jamie Racklyeft.

Nejlepší je se v takové situaci prý přetočit na záda a nechat se unášet vlnou až ke břehu nebo alespoň na mělčinu. Šance na záchranu je pak podle Racklyefta větší.

Reklama

Doporučované