Hlavní obsah

Žralok Krúpa vstoupil do možného těžaře českého lithia. Motivovalo nás memorandum, říká manažerka

Podívejte se na rozhovor se Soňou Vladařovou z firmy Arca Capital.

 

Reklama

Manažerka nového minoritního spoluvlastníka European Metals Holdings Soňa Vladařová vysvětluje, proč do českého lithia firma Arca Capital jde. A proč na ni kritizovaní spolumajitelé českého Geometu působí důvěryhodně.

Článek

Investiční společnost Arca Capital Pavola Krúpy v pondělí oznámila, že koupila podíl ve firmě European Metals Holdings (EMH). Tedy v entitě, která vlastní českou firmu Geomet - nejvážnějšího zájemce o těžbu lithia v Krušných horách.

Zpráva přišla ve stejný den, kdy se memorandem podepsaným mezi EMH a českým Ministerstvem průmyslu a obchodu zabývala Poslanecká sněmovna.

Arca Capital či sám Krúpa jsou známi jako tzv. aktivističtí investoři či nájezdníci. Tedy investoři, kteří se zpravidla snaží z pozice minoritního akcionáře ovlivňovat chod firem. Tak se Krúpa a spol. chovají například v NWR, respektive OKD, kdy pomocí žalob a jiných nástrojů útočí na bývalé vlastníky v čele se Zdeňkem Bakalou.

Arca má nejspíš jednotky procent

Investiční ředitelka Arca Capital Soňa Vladařová potvrdila, že i tentokrát má Arca minoritní podíl. Konkrétně mluvila o podílu za desítky milionů korun, přičemž tržní valuace EMH je aktuálně podle údajů londýnské burzy v přepočtu 2,043 miliardy korun. Za dvacet milionů korun tak lze pořídit podíl odpovídající přibližně jednomu procentu. Arca podle Vladařové hodlá podíl dál navyšovat.

„Motivovalo nás podepsání memoranda s českým státem, protože to vnímáme jako pozitivní krok," řekla Vladařová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Dodala také, že důvěryhodné pro ni je, že v akcionářské struktuře EMH je několik firem, které se na globální úrovni těžbou zabývají a nejde tak jen o spekulanty.

I když se před volbami okolo potenciální těžby lithia na Cínovci objevilo z úst politiků mnoho dezinformací, nevládní organizace jako Greenpeace a Good Governance poukázaly i na reálná rizika. Konkrétně Lukáš Wagenknecht z Good Governance upozorňuje na to, že EMH je firma inkorporovaná v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech a v Austrálii má jen bezvýznamnou pobočku.

Průzkumné licence (a tím pádem i nárok na ty těžební) má česká firma Geomet, kterou EMH vlastní. Standardně by tedy měl Geomet platit daň z příjmu, a pokud by zbylý zisk odvedl mateřské skupině, tak i daň z dividend. Jednalo by se tedy o podobný vztah, v jakém fungují největší české banky či třeba vodovodní společnosti.

„Ohlídáme, aby stát netratil”

Wagenknecht ale připomíná, že právě nepřehledná struktura akcionářů a sídlo v daňovém ráji jsou častým základem pro praktiky, které mají za cíl - například skrze fingovanou vnitroskupinovou půjčku - většinu daní obcházet.

Arca Capital v průvodní tiskové zprávě slibovala, že „chce ze své pozice transparentního investora dohlížet nad správným fungováním společnosti tak, aby nedocházelo k nestandardním finančním operacím a neoprávněnému vyvádění zisků do zahraničí na úkor českého státu”.

Zatím ale není jasné, jak to chce konkrétně provést. „Vzhledem k tomu, že investice je čerstvá, nemáme ještě zastoupení v orgánech firmy,” přiznala Vladařová.

Celý rozhovor se Soňou Vladařovou najdete

Reklama

Související témata:

Doporučované