Hlavní obsah

Zřícenou střechu sportovní haly v Třebové zvedl jeřáb, prozkoumá ji soudní znalec

Zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové zvedá jeřáb.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Jedenáct dní od pádu střechy téměř nové sportovní haly odborníci zkoumají, co bylo příčinou nehody, při níž jen shodou okolností nikdo nepřišel o život.

Článek

Střecha sportovní haly v České Třebové spadla 14. ledna. Ve středu ji za přítomnosti policie vyzvedl jeřáb. Některé dřevěné části museli dělníci odříznout motorovou pilou.

„Pomocí jeřábu přemístíme jednotlivé střešní celky na bezpečné místo mimo halu, kde je budou moci ohledat vyšetřovatelé. To dosud nebylo možné, ohledání střešní konstrukce přímo na místě havárie by bylo riskantní a nebezpečné," uvedl Tomáš Zavřel, ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která byla generálním dodavatelem stavby.

Práce budou podle něj pokračovat pravděpodobně i příští týden.

Střecha se zřítila večer při florbalovém turnaji. Všem osmi desítkám lidí se podařilo včas utéct, dva z nich se při útěku lehce zranili. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Místo hlídají policisté, po dokončení prohlídky zajistí ostrahu objektu kraj jako jeho vlastník.

„Všechno je nutné řádně zdokumentovat a změřit. Po vyzvednutí vazníků se dostaneme i k místům uvnitř, k nimž jsme dosud neměli přístup, a prošetříme je. To vše bude sloužit k vypracování znaleckého posudku," řekla ČTK mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Více než jeden vazník se zatím kvůli technickým problémům nepodařilo vyprostit. Dobu zpracování posudku Vilímková odhadla na několik týdnů až měsíců.

Pardubický kraj halu vybudoval za 58 milionů korun. Využívat ji měla místní Vyšší odborná škola a Střední škola technická, v jejímž areálu stojí. Původní tělocvična již byla zastaralá.

Pardubický kraj si dá zpracovat vlastní nezávislé posouzení celé stavby od projektové dokumentace až po kolaudaci budovy. Svůj odborný tým sestavila i společnost Profistav Litomyšl. Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků pro ni stavěla formou subdodávky firma Cecolegno specializující se právě na dřevěné konstrukce.

Původně kraj nevylučoval, že bude nutné halu zbourat a postavit celou znovu. Nyní se zdá, že halu bude možné opravit. Nová střecha by podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) měla mít jinou konstrukci. Kraj u stavebníka stavbu reklamuje, opravy potrvají odhadem pět měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované