Hlavní obsah

Zřícený dům v centru Prahy má dohru. Právník chce vybojovat pro zasypaného dělníka odškodné

Čech by za podobný úraz dostal kompenzaci v řádech desítek milionů, říká právní zástupce ochrnutého ukrajinského pracovníka.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinský pracovník skončil od prsou dolů paralyzovaný poté, co se na něj v Mikulandské ulici zřítil na stavbě strop. Jeho právní zástupce chce odškodnění.

Článek

Mladík z Ukrajiny si loni v létě přijel do České republiky přivydělat ke studiím na Vysoké škole a skončil ochrnutý od prsou dolů.

V červenci uklízel na stavbě, která má v budoucnosti sloužit jako technologická budova Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Společně s dalšími dvěma pracovníky byl zasypán, když se zřítila dvě patra domu. Jeho zranění byla nejhorší.

„V zásadě má pohyblivý krk, hlavu, ramena a ruce, od prsou dolů je celé tělo necitlivé,“ říká Jiří Matzner, právník, který mladíka v Česku zastupuje. Chystá se podat žalobu na újmu na zdraví a nemajetkovou újmu. Podle něj je velmi nepravděpodobné, že by mladík ještě někdy chodil.

Žaloba je aktuálně rozpracovaná, právník ještě čeká na znalecké posudky zdravotního stavu svého klienta a zároveň i na výsledky šetření policie, která zkoumá okolnosti zřícení stropů, a tedy i příčin úrazu.

Herečka Isabela Soukupová o zřícení budovy v pražské Mikulandské ulici.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

„Jde mi o to zjistit, jaká byla příčina, kdo za to může, a podle toho žalobu adresovat,“ vysvětluje Jiří Matzner.

Na výsledky šetření čekají i na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde se podle rektora o osud zavalených dělníků zajímají. „Podnikl jsem v tomto ohledu několik kroků,“ říká rektor Jindřich Smetana. Dodává ale, že loni budovu odevzdali stavební společnosti Metrostav, a jde proto hlavně o starost této firmy.

Jenomže mladík nepracoval ani pro Metrostav, ale pro jeho subdodavatele, který dostal zakázku na úklid staveniště. Metrostav proto vzniklou situaci nechce komentovat, protože nešlo o jeho pracovníka.

Muž měl polské pracovní vízum a cestovní pojištění, které se na pracovní úrazy nevztahuje. Následně dostal práci právě v Česku. Vyplácen byl „na ruku“ každý týden.

„Chci aby se na něj pohlíželo jako na člověka, ne jenom jako na číslo nebo na nelegálního pracovníka,“ říká Matzner a poukazuje na to, že kvůli nízké nezaměstnanosti na naše území míří stále více cizinců, kteří často dělají práci, o kterou Češi nemají zájem.

Roste tím i počet pracovních úrazů cizinců v Česku. Dokládají to statistiky Státního úřadu inspekce práce. Podle předběžných statistik za rok 2018 se v Česku v práci zranilo 1 581 cizinců. O rok dříve přitom bylo zraněno 1 408 cizinců a v roce 2016 1 034 cizinců.

Reklama

Doporučované