Hlavní obsah

Zřícený most, to tu ještě nebylo. „Ale na podobné situace jsme trénováni,” říká mluvčí hasičů

Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů, v rozhovoru popisuje, jak hasiči postupují v případech podobných sobotnímu zřícení lávky v Praze Troji.

 

Reklama

Martin Kavka v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal dramatické okolnosti zásahu po sobotním pádu lávky pro pěší v Praze Troji.

Článek

„Operační středisko použilo záběr z jedné kamery, vidělo lávku ve Vltavě a na místo okamžitě poslalo část jednotek od Trojského zámku a část jednotek od Císařského ostrova,” popsal v rozhovoru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka situaci krátce po zřícení mostu v sobotu odpoledne. „Věděli jsme, že tam mohou být zranění lidé, proto byli na místo povoláni i naši potápěči.”

V době příjezdu začaly podle Kavky složky integrovaného záchranného systému aktivně spolupracovat s Policií České republiky, s městskou policií a se zdravotnickou záchrannou službou.

Pokud má velitel na místě informace o konkrétním počtu zraněných osob, přesto musí prověřit, zda na místě nehody nebyli další lidé. „Zaměřili jsme se na vyhledávání pomocí termokamer, policie pak přivolala na místo vrtulník s termovizí,” přiblížil postup mluvčí.

Zřícený most je v Praze podle Kavky bezprecedentní událostí. Hasiči jsou ale připravení. „Máme dokonce speciálně vycvičený tým, který je trénován na vyhledávání osob ve zřícených domech. Ti zasahovali i v zahraničí. Máme i potápěče, kteří jsou zvyklí na podobné zásahy,” uvedl Kavka.

„Jsme připraveni poskytnout pomoc policii i statikům při vyšetřování. Pokud budeme požádáni o pomoc, vyšetřování se zúčastníme.”

Hasičský záchranný sbor má podle Kavky ve své péči takzvaný státní požární dozor, tedy požární ochranu a prevenci staveb. Ke kontrole mostů, o které se stará Technická správa komunikací, hasiči zváni nejsou.

Reklama

Doporučované