Hlavní obsah

Zrušené opravy i drahé čekání na povolení, píší čtenáři o cenách materiálů

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři popisují dopady rostoucích cen stavebních materiálů na jejich plány.

Reklama

Stavaři se potýkají s nedostatkem stavebního materiálu, jehož ceny navíc dosahují rekordních výšin. Komplikace ve stavebnictví, ale i při drobných rekonstrukcích potvrzují také zkušenosti čtenářů Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o rostoucích cenách a nedostatku stavebních materiálů.

Antonín Výborný: Lidé, co mají postaveno, jsou v pohodě, ale mladí, co chtějí zakládat rodiny a plánují stavět, tak těm tohle de facto zničí mnoho, mnoho let života. Jsme bohužel jedněmi z nich. Před třemi lety jsme koupili pozemek a dva a půl roku už čekáme na stavební povolení. Zákony nahrávají šmejdům, co nám dělají problémy a snaží se nám stavbu zablokovat či zdržovat co nejvíce. Nyní, když už snad konečně po takové době dostaneme stavební povolení, se vše zdražilo, takže nás stavba vyjde o mnoho dráž. A navíc finance, které dlouho spoříme, abychom dosáhli na hypotéku, ztrácí hodnotu kvůli šílené inflaci. Do toho rostou ceny všeho ostatního, nájmů, energií, potravin, služeb.

Ivana Bednářová: Reálná čísla ze života: cena parcely, která stála cca 2 roky zpět 1,6 milionu, je dnes v té samé lokalitě a o stejné výměře 3,5 milionu. Stavební materiál skočil o více než 100 %. To je pravda. Parcely dolů nepůjdou, a kdo nepostavil za jakž takž normální ceny, ten se s tímto nárůstem bude horko těžko srovnávat. Zbývá čekat na obrat k lepšímu, ale ten je zatím ve hvězdách. O moc lépe jen tak nebude a ceny už nikdy nebudou jako před tímto skokovým zdražením.

Tonda Cekal: Taky jsme měli naplánováno kompletní rekonstrukce místností, ložnice, obývák, všechno ven včetně podlah, oken, futer, elektriky a zateplení a vše nové dovnitř. Řekl jsem ne, vydrželo to 30 let, vydrží to, až někde dostanou rozum, a vím, že neuhnu, klidně v tom dožiju.

Jaroslav Trnovec: Ten, kdo má rozestavěno, stavbu dokončit musí, zvlášť když to má na půjčku. Ostatní ani stavět nezačnou, očekávajíc, že se to vrátí k normálu. Otázka je, zda se tak ale stane – cement za 74, na jaře stál 54 korun. Návrat k normálu bude tak 64 korun, anebo taky ne. Každopádně tyhle ceny jsou nový standard, zvykejme si.

František Sladký: Dřív jsem měl malý kovošrot. Bůh a všichni moji strážní andělé stáli při mně, že jsem si nechal všechno železo – I, U a L profily, části lešení, pochozí plechy. Mám pocit, že se to nějakým čarováním změnilo na měď. Zvláštní doba.

Pavel Novák: V obci máme člověka, který izoluje stavby. V zimě navezl do svého skladu desítky kamionů plných izolací. Dnes už staví dům – dle mého za 20–30 milionů. Byl včas na správném místě, anebo měl správné informace. Mnoho lidí si vzalo vyšší úvěr a ceny až tak moc neřeší, o to bolestnější bude splácení.

Vladimír Mucha: Jsem přímo výrobce z LDPE, nikoliv překupník. A jediné, co nakupuji, je vstupní materiál. Jeden kilogram LDPE vzrostl o nějakých 120 % a jeho cena je nyní stabilní. Tak jak mám udržet nízké ceny? Odebíram od ExxonMobil, který už s cenou níže nepůjde, protože by se jim to nevyplatilo vyrábět. A plastů je stejný nedostatek jako dřeva, oceli a jiných materiálů. Proč se zdražovalo? S epidemií se obrovsky zvýšila poptávka po plastech pro hygienické a zdravotní potřeby. K tomu se přidala nejistota ohledně cen ropy (z velmi nízké ceny 30 dolarů za barel v první polovině roku 2020 došlo k rychlému nárůstu na současných 70 dolarů za barel) a nepříznivé počasí v USA. V USA totiž došlo k významnému poničení rafinerií hurikány a dále k přerušení výroby vlivem neobvykle silné, mrazivé zimy. Společně s teroristickým útokem na zásobníky v Saúdské Arábii byl výsledkem velký nedostatek polyetylenu v Evropě a vysoký nárůst jeho ceny.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Robert Volf: Rekonstrukce malého bytu se mi prodražila o 50 tisíc. Všichni šroubují ceny, i když nakoupili levně, a smutné je, že to všichni hází na covid.

Michal Mirovský: Mě hlavně zajímá, jestli tedy ceny materiálu půjdou zpět na rozumnou hranici, až se vše uklidní. Ale to se na 99,9 % nestane, jako u všeho jiného. Když už si na to lidi zvykli, tak co bychom šli dolů. Je fajn, jak všechno vystřelilo nahoru, ale většina lidí má valorizaci platu nula nula nic. Lituju lidi, kteří chtěli postavit, měli vše připravené a teď postaví jedině na úkor vyšších splátek hypotéky (které pro ně mohou být likvidační) nebo na úkor půjček od rodiny. Kéž by aspoň tato situace trh trochu ochladila a ceny nemovitostí se stoply, nejlépe o něco ponížily. Minulý rok jsme rekonstruovali byt za 2,6 milionu a s aktuálním trendem bychom ho nyní mohli nabízet za 4 miliony úplně s klidem. Nový byt tu před rokem stál 3,5 milionu a nyní se nové byty nabízejí za 4,4 milionu v úplném základu. Je to šílené. A smutné na tom je, že lidé jsou stále ochotní tyto částky platit.

Ivana Bednarská: Zdražení se dotklo i lidí v mém okolí, někteří stavbu vzdali a prodávají pozemek. Bydlím ve Zlínském kraji, byty jsou zde neúměrně drahé, zároveň se nestaví moc nových. Lidé bydlí v předražených podnájmech, s takovou už někteří na své bydlení mohou zapomenout.

Reklama

Doporučované