Hlavní obsah

Zrušení memoranda nezastavilo australské plány na těžbu lithia na Cínovci. Akcie se ale propadly o pětinu

European Metals postupují v průzkumech na Cínovci.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

O dvacet procent se propadly akcie European Metals v návaznosti na prohlášení ministra průmyslu v demisi Tomáše Hünera o zrušení memoranda o spolupráci.

Článek

Ačkoli ministr Hüner o svém kroku mluvil v souvislosti s ochranou českých přírodních zdrojů, reálný dopad na budoucí těžbu lithia je zanedbatelný. Přednostní právo na ni totiž podle českých zákonů má i nadále firma Geomet vlastněná australskou European Metals Holdings (EMH).

A to proto, že předtím (opět v souladu s předpisy) získala práva na průzkum a prostřednictvím nákladných vrtů spočítala zásoby v zemi. To mimochodem konstatovala i analýza Ministerstva průmyslu a obchodu z loňského listopadu.

„Jakékoli zrušení memoranda ze strany ministerstva nemůže ovlivnit naše práva na průzkum. Naše společnost pokračuje v projektu, provádí metalurgické testy, připravuje zkušební vrty a jedná s odběrateli,” stojí i v oficiální reakci EMH na Hünerův čtvrteční krok.

Zrušení memoranda ale vyslalo negativní signál, který vystrašil část investorů. Na frankfurtské burze (kde se stejně jako v Londýně a v Austrálii) akcie EMH obchodují, během pátku titul ztratil přes dvacet procent své hodnoty.

Jak se dosud akcie EMH vyvíjely a jak současnou situaci hodnotí investiční ředitelka jednoho z největších českých akcionářů australské firmy, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované