Hlavní obsah

Zrušený festival světla v Plzni částečně nahradí digitální hřiště

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Světelné ohňostroje vytvářené lidským pohybem, laserové prolézačky, hry s UV světlem a další světelné a zvukové instalace zaplní DEPO2015 v Plzni při výstavě Blik Blik - Digitální hřiště.

Článek

Opatření proti šíření koronaviru letos ve městě zrušila jarní festival světla Blik Blik, na který přišlo loni za dva večery 50 000 lidí. Pořadatelé proto připravili jako malou náhradu právě interaktivní digitální hřiště. Od 2. července do 13. srpna rozsvítí bývalou autobusovou halu nejméně 14 interaktivními instalacemi od tvůrců z ČR i zahraničí. Návštěvníci si sami budou moci hrát se světly a zvuky, řekl ČTK programový ředitel Jan Štěpán.

Autobusová hala nemá okna a s plochou téměř 770 metrů čtverečných je pro podobný typ instalací ideální. Myšlenka přenést festival světla částečně i do podoby výstavy, se zrodila u pořadatelů akce už dříve, dosud na ni nebyl čas. „Letos je ale ideální příležitost vyzkoušet něco jiného. Digitální hřiště je instalace světelná a audiovizuální zaměřená hlavně na hru, na experimenty se světlem a zvukem. Je pro rodiny s dětmi, v ČR bude unikátní a může být velkým letním tahákem pro Plzeňany i turisty,“ řekl Štěpán. Návštěvníci se podle něj přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné imaginace, s nimiž je bude bavit si hrát, poznávat a vytvářet si nové zážitky.

„Jedna z věcí, na kterou se těšíme, je instalace Human Fireworks, kde člověk svým pohybem rozpohybuje projekci, která bude vytvářet takový lidský ohňostroj. Bude velká pět metrů na výšku, pět metrů na šířku, bude veliká a krásná,“ popsal Štěpán. U dalších expozic se lidé stanou zachránci planety Země, potkají se s analogovou psí boudou s digitálním obranářem uvnitř, budou malovat světlem nebo ve velké a zářící instalaci vzdají hold hře Člověče, nezlob se!

Reklama

Doporučované