Hlavní obsah

Zrušme dabing u filmů. Mladí navrhují, jak udělat ODS zase velkou

Dolejší na křižovatce, reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

V ODS, která zrovna tento týden slavila své třicáté narozeniny, vznikla nová iniciativa s cílem udělat pravicovou stranu zase velkou. Jde o skupinu mladých lidí, kteří přišli s návrhem dvanácti programových bodů.

Článek

Mladí občanští demokraté mají pocit, že program jejich strany obsahuje málo konkrétních věcí a že je málo ambiciózní. Založili si proto iniciativu Česko plus a o svých plánech už informovali lídry koalice Spolu, kam vedle ODS spadá ještě KDU-ČSL a TOP 09.

„Například chceme, aby se děti učily anglicky od první třídy a od šesté třídy pak základy programování. A aby už ani koruna z veřejných peněz nešla do dabingu,“ říká Pavlína Civínová, jedna z šestice zakladatelů, mladá historička a zastupitelka ODS v Praze 6.

„Cizí jazyk se člověk nejlépe naučí, je-li s ním v každodenním kontaktu, třeba kouká na filmy v původním znění. To potvrzuje i zahraniční zkušenost například ze Skandinávie.“

Právě zrušení dabingu je nápad, který vzbudil největší emoce. Z vedení ODS dokonce mladým vzkázali, že tím si jen naštvou starší voliče a mladí to stejně neocení, protože už dnes místo na televizi koukají na streamovací služby, jako je Netflix nebo HBO.

Další člen ODS a iniciativy Česko plus Jakub Splavec, jinak marketingový specialista z agentury AMI, ale vysvětluje, že dabing dali do programu schválně. Je to prý clickbait, návnada a provokace. Která podle všeho zafungovala.

„Lidé si nás alespoň všimli a teď nám od nich chodí spoustu e-mailů, že dva body je naštvaly, ale kvůli osmi dalším by nám hlas klidně hodili. A to byl cíl. Právě tohle nám dnes vadí u všech politických stran, že se bojí dát do svých programů kontroverzní věci, aby hlavně nikoho nenaštvaly,“ říká Splavec.

Mezi 12 body nechybí tradičně velké investice do dopravní infrastruktury, snížení byrokracie a úřady on-line, snaha postavit v Česku vojenskou základnu NATO, ale zároveň také „zelená“ témata, jako je podpora ekologického zemědělství.

„Nechceme, aby nám ujel vlak. V nadcházejících volbách se bude rozhodovat o tom, zda se Česko stane zemí, která udává tempo, nebo zemí, jež pouze reaguje na dění kolem. Chceme sebevědomou zemi, kde budou hrát prim technologie a inovativní přístup napříč obory,“ říká Splavec.

Nutno dodat, že iniciativu Česko plus podpořilo vedení ODS - lídr Petr Fiala a místopředsedové Alexandr Vondra a Martin Kupka.

Reklama

Doporučované