Hlavní obsah

Zrušme otevírací hodiny, aby si lidé mohli dělat, co chtějí. Projde první „bezčasová zóna“ na světě?

Foto: Sommarøy Arctic Hotel Tromsø

„Užíváme si tady každou minutu půlnočního slunce. A jestli se ptáte, zda je normální dát si s přáteli kávu ve dvě hodiny ráno na pláži, tak ano, je,“ říká jeden z obyvatel ostrova Sommarøy.

Reklama

Ostrov Sommarøy v severním Norsku žádá parlament, aby mohl zrušit měření času. Obyvatelé si chtějí užít maximum ze slunečního světla.

Článek

Káva s přáteli dvě hodiny po půlnoci, ve stejný čas i natírání domu nebo sekání trávy. Obyvatelé ostrova ležícího severně od severního polárního kruhu mají díky specifické poloze jiný pojem o čase. Přesně 69 dní v kuse tam totiž svítí slunce, které pak zase na zbytek roku zapadne. Ne nadarmo je překlad názvu Sommarøy „Letní ostrov“. Domácí se proto rozhodli, že zruší pojem času. Na zprávu upozornil deník The Guardian.

„Po celém světě lidé trpí stresem a depresemi. V mnoha případech vycházejí tyto pocity z toho, že jsme svázáni časem. Staneme se první bezčasovou zónou, kde všichni obyvatelé budou moci žít své životy naplno. Bude-li chtít někdo sekat trávník ve čtyři hodiny ráno, bude mít možnost,“ říká Kjell Ove Hveding. Ten je vedoucím kampaně stojící za návrhem, kterým se nyní bude zabývat norský parlament.

Pokud by se návrh podařilo prosadit, na ostrově by byly zrušeny veškeré otevírací hodiny a lidé by si tak mohli dělat, co potřebují a chtějí, kdykoliv na to budou mít chuť. Jedinou výjimkou by byly děti. Ty by prý dále musely chodit do školy.

Ostrov Sommarøy je od listopadu do ledna ponořen do tmy. Když ale slunce 18. května vyjde, mají jeho obyvatelé jistotu, že zapadne až 26. července.

Poslanec Kent Gudmundsen, kterému ostrované návrh předložili, jej považuje za velmi zajímavý nápad. Podle něj by bezčasová zóna mohla fungovat jako třetí možnost vedle letního a zimního času. Norské turistické úřady však kampaň považují za šikovný trik, jak do oblasti nalákat více cestovatelů. Právě turistika je spolu s rybolovem jeden z hlavních zdrojů příjmů na ostrově. A návštěvníci již nyní přidělávají hodinky na mosty tak, jak se v jiných městech dávají zámečky.

Profesor filozofie Truls Egil Wyller z univerzity v Trondheimu nadšení mírní. Ačkoliv nápad označil za fascinující, uvědomuje si náročnost jeho realizace. „Netvrdím, že je nemožné vytrhnout celý ostrov z globálního měření času. Ale bude to patrně velmi obtížné,“ dodal v návaznosti na to, že hodinami jsme ovládáni teprve poslední dvě století.

Že by možná revoluce nebyla jednoduchá na provedení, si uvědomuje i část obyvatel. „Vidím problém například v otevírací době baru a restaurace nebo v tom, kdy se budou naši hosté přihlašovat a odhlašovat,“ uvedla recepční ze Sommarøy Arctic hotelu.

Reklama

Související témata:

Doporučované