Hlavní obsah

Babiš měl dostat jen jeden pokus k sestavení vlády. Byl by pak svolnější k ústupkům, říká senátor Valenta

Senátor Ivo Valenta živě na Seznamu.

 

Reklama

Ivo Valenta, český „král hazardu“ a spolumajitel Parlamentních listů, ve Výzvě Zuzany Kubátové komentuje povolební situaci. Strana Soukromníků, za niž byl zvolen senátorem, se před volbami stala spojencem ODS. Co chtějí teď její politici z volebního výsledku vytěžit?

Článek

Hlavní programovou prioritou senátora Valenty a Soukromníků je zrušení EET a kontrolního hlášení. A také další opatření, jež mají usnadnit život hospodským:  zrušení zákazu kouření v restauracích, tolerance alkoholu pro cyklisty na cyklostezkách nebo zrušení povinnosti odvádět autorské poplatky za hudbu pro malé podnikatele.

Valenta tak v politice otevřeně lobbuje za svůj vlastní byznys: jeho skupina Synot podniká kromě hazardu i v gastronomii a hotelnictví, takže se jí větší regulace přímo dotýká.

Jak řekl ve Výzvě, právě menší kontrola státu nad podnikáním by měla být hlavním požadavkem ODS na Andreje Babiše při vyjednávání o příští vládě.

Podle Valenty je chybou, že prezident Miloš Zeman slíbil Babišovi dva pokusy při sestavování vlády. "Měl dostat jen jeden pokus. Kdyby věděl, že pro vládu musí získat podporu napoprvé, byl by ochotnější uhnout v některých věcech. Mohl přijít s kompromisy a nemuseli jsme na vládu tak dlouho čekat," řekl senátor ve Výzvě.

Valenta dále vysvětluje, proč usiluje o zrušení registru smluv a proč podpořil senátorskou petici za prezidentskou kandidaturu Mirka Topolánka. A vysvětluje, jak se - sám před lety pravomocně odsouzený za navádění k úplatku - dívá na staré hříchy dnešních politiků.

Reklama

Doporučované