Hlavní obsah

„Zrušte olympiádu, zachraňte naše životy.“ Japonci se bouří proti LOH

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Olympijské hry dlouhodobě provází plamenné diskuze, nejistota i strach Japonců. Ti nyní ve velkém podepisují petici za zrušení události kvůli obavám ze šíření koronaviru. Na pomoc organizátorům přispěchal tandem Pfizer/BioNTech.

Článek

Do víru internetu se petice za zrušení olympijských her dostala před méně než dvěma dny, získala však již více než 150 000 podpisů, z nichž přibližně třetina přibyla během prvních 24 hodin. Z jindy oslavovaných olympijských her se tak kvůli koronavirové pandemii stal spíše strašák. Událost přitom covid-19 už výrazně poznamenal, konat se totiž původně měla v létě minulého roku.

Olympiáda se podle nových plánů uskuteční v rozmezí od 23. července do 8. srpna 2021 a paralympiáda svůj prostor získá mezi 24. srpnem a 5. zářím téhož roku. V několika japonských oblastech, mezi které patří i město Tokio nebo Osaka, přitom stále přetrvává stav nouze a počty nově nakažených za den se drží v řádu tisíců. Výjimečný stav má trvat do 11. května, někteří však předpovídají jeho prodloužení.

„Vládní politika je stanovována s ohledem na olympiádu a opatření k potlačení pandemie koronaviru jsou zanedbávána,“ uvedl pro agenturu AP Kendži Ucunomija, organizátor petice a advokát, který již několikrát kandidoval na guvernéra Tokia. „Nemocnice melou z posledního a někteří lidé umírají doma,“ dodal.

Podle petice nelze olympijské hry uspořádat bezpečně a jejich konání čerpá finance, které jsou potřeba jinde. Olympiáda i paralympiáda totiž vyžadují velké množství zdravotníků i lékařského vybavení. Peníze, které ve prospěch události putují, by přitom bylo možné využít například pro distribuci vakcín proti koronaviru. Alespoň jednou dávkou bylo v zemi podle webu Our World in Data dosud naočkováno jen lehce přes 2 % lidí.

Petice je adresována předsedovi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasu Bachovi, který by měl Japonsko navštívit ve druhé polovině měsíce května. Čeká se, že zamíří do Hirošimy, kde se „setká“ s olympijskou pochodní, nebo do Tokia, kde jsou plánovány menší demonstrace proti konání her.

O tom, že se Japoncům olympiáda nezamlouvá, informují také tamní průzkumy veřejného mínění. Podle těch se pro zrušení nebo odložení přední sportovní akce vyslovilo 70–80 % obyvatel. Mnoho však nenasvědčuje tomu, že by se svým apelem uspěli; japonský premiér i předseda tokijského organizačního výboru si nadále stojí za pokračováním podle stanoveného plánu.

Minulý týden organizátoři spolu s MOV představili koronavirové příručky, s jejichž pomocí by se sportovci a další měli během akce chovat zodpovědně a bezpečně pro sebe i okolí. Tím by navíc měli ukázat, že takovou akci, jako je olympiáda, lze uspořádat i v době pandemie. Nesouhlasí však například jeden z nejprestižnějších lékařských časopisů British Medical Journal, v jehož editoritalu se minulý měsíc objevilo tvrzení o tom, že masové akce jako olympijské hry určitě bezpečné nejsou.

S bezpečností a konáním her se nyní rozhodly pomoci společnosti Pfizer a BioNTech, které stojí za vakcínou Comirnaty. Tandem totiž hodlá darovat dávky své látky na očkování sportovců a dalších účastníků olympijských i paralympijských her z celého světa. Dodávky by měly začít již tento měsíc, aby vakcinace proběhla ještě před jejich příjezdem do Japonska za necelé tři měsíce.

Jak upozorňuje MOV ve svém vyjádření, dávky pro sportovce nebudou vyčleněny ze stávajících dodávek, které tandem rozesílá po světě, a měly by tudíž jen doplnit stávající kvóty. „Je nám ctí, že můžeme přispět vakcínou k podpoře bezpečnosti olympijských a paralympijských her,“ cituje výbor Ugura Sahina, spoluzakladatele společnosti BioNTech.

Dohoda týkající se vakcíny Comirnaty je již druhou, kterou MOV uzavřel. Už v březnu totiž došlo k domluvě o nákupu a distribuci čínských vakcín, a to nejen před letní, ale i zimní olympiádou v Pekingu. Nabídka od dvojice Pfizer/BioNTech však znamená větší vakcinační pokrytí vzhledem k tomu, že velké množství zemí zatím nepovoluje použití vakcín čínských výrobců.

„Vyzýváme sportovce a delegace účastnící se nadcházejících olympijských a paralympijských her, aby šly příkladem a přijaly vakcínu kdekoliv a kdykoli to bude možné,“ cituje AP vyjádření Thomase Bacha. I ten nadále konání události podporuje.

Pořádání olympijských her již nyní Japonsko stojí více než 15 miliard dolarů, což v přepočtu na koruny dělá více než 300 miliard. Až na necelých 7 miliard jde o veřejné finanční prostředky. Podle Oxfordské univerzity jde o dosud nejdražší olympijské hry a několik vládních auditů dokonce uvedlo, že skutečné náklady mohou být až dvojnásobné, než je uváděná částka.

Reklama

Doporučované