Hlavní obsah

ZŠ Sever v České Lípě dostane nová okna, dodavatele hledali opakovaně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Základní škola na sídlišti Sever v České Lípě bude mít nová okna tělocvičen. Jejich výměna měla začít už o prázdninách, město ale muselo zopakovat veřejnou soutěž na dodavatele.

Článek

Ten původní odmítl s odkazem na situaci na stavebním trhu smlouvu podepsat, nebyl schopen dodržet termín dodávky. V nové soutěži zvítězila ústecká firma INT-EX s nabídkovou cenou 2,1 milionu korun, hotovo by mělo být do konce ledna, řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Do modernizace a zateplení svých mateřských a základních škol investuje Česká Lípa každoročně miliony korun, v letošním roce má v rozpočtu připraveno zhruba 50 milionů. K největším projektům patří letos zateplení mateřské školy ve Východní ulici na sídlišti Špičák, které přijde na 16,4 milionu korun. Rekonstrukce oken tělocvičen ZŠ Sever už byla podle starostky Jitky Volfové (ANO) nutná kvůli jejich špatnému stavu. Původní okna v ocelových rámech nahradí dodavatel okny s hliníkovými rámy a izolačními trojskly, takže budou lehčí a tělocvičny i zateplí.

Základní škola Sever byla dokončena v roce 1984 podle projektu architektů Zdeňka Zavřela a Dalibora Vokáče z libereckého ateliéru SIAL. Podle odborníků jde o mimořádně kvalitní ukázku školní stavby ze 70. a 80. let minulého století ovlivněnou estetikou hi-tech s prvky neofunkcionalismu. Škola postavená pro 900 žáků je podle Volfové dlouhodobě podfinancovaná a po bezmála 40 letech nutně potřebuje rekonstrukci.

Radnice jedná o úpravách školy už dva roky, přípravu ale podle Volfové komplikují jednání s architektem, který má autorská práva. „Jeho představa je jiná než města. My bychom chtěli vyměnit okna a zateplit objekt a například se také zbavit světlíků, které v teplých měsících komplikují život žákům i učitelům, protože je pod nimi velké teplo. Dohoda se ale nedaří,“ řekla Volfová. Celková rekonstrukce podle představ architekta by podle ní navíc přišla na 300 milionů korun, což si město nemůže dovolit.

Reklama

Doporučované