Hlavní obsah

Zsuzsová si odsedí 21 let za vraždu starosty, soud trest potvrdil

Foto: Profimedia.cz

Alena Zsuzsová s eskortou v soudní síni, snímek z roku 2020.

Reklama

Aleně Zsuzsové, blízké známé a spolupracovnici slovenského zločince Mariana Kočnera, potvrdil slovenský nejvyšší soud trest 21 let. Žena známá z kauzy vraždy novináře Jána Kuciaka je pravomocně vina z podílu na jiné vraždě.

Článek

Soudní senát ve středu zamítl nejen odvolání Aleny Zsuzsové, ale i dalších dvou obžalovaných proti verdiktu soudu první instance, který jim v kauze vraždy někdejšího regionálního politika vyměřil shodné tresty 21 let vězení. Prokurátor neuspěl s návrhem na zpřísnění trestu.

Zmíněná trojice stanula před soudem v případu vraždy bývalého primátora jihoslovenského Hurbanova Lászlóa Basternáka, který byl zastřelen v roce 2010. Podle prokuratury Zsuzsová zprostředkovala objednávku Basternákovy vraždy.

Soud první instance loni v prosinci uznal vinnými i muže obžalovaného z objednávky tohoto zločinu a další osobu, kterou žalobce obvinil podobně jako Zsuzsovou ze zprostředkování vraždy Basternáka.

Motivem byla politická rivalita mezi Basternákem a odsouzeným objednavatelem zločinu Romanem Ostružlíkem. Basternák v komunálních volbách v roce 2010 znovu plánoval kandidovat na funkci primátora Hurbanova, několik měsíců před jejich konáním byl ale zavražděn. Ostružlík ve volbách neuspěl, stejně jako Basternákova choť, která nakonec kandidovala místo zastřeleného manžela. Basternákův vrah byl již dříve odsouzen k 25 letům vězení.

Zsuzsová, která je vazebně stíhána, se líčení u nejvyššího soudu nezúčastnila. Je známou podnikatele Mariana Kočnera, který si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.

Slovenský nejvyšší soud letos v červnu zrušil verdikt nižšího soudu, který Zsuzsovou i Kočnera zprostil obžaloby v případu vraždy Kuciaka. Investigativní reportér byl spolu se svou přítelkyní zastřelen v roce 2018. Obžaloba tvrdí, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky.

Vrah reportéra, jeho pomocník a zprostředkovatel tohoto zločinu si již odpykávají dlouholeté tresty vězení. Zoltán Andruskó, který se přiznal ke zprostředkování Kuciakovy vraždy, spolupracoval s policii i při vyšetřování vraždy Basternáka.

Letos v září prokurátor podal na Zsuzsovou, Kočnera a na další tři osoby obžalobu v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury.

Reklama

Doporučované