Hlavní obsah

Ztracená slova Andreje Babiše: Totálně bych se ztrapnil, řekl na záchranu z Hradu

Foto: Profimedia.cz

K soudu nejpůjdeš. Prezident popřel sám sebe, aby premiérův problém s Čapím hnízdem zůstal u ledu.

Reklama

Novináři pronásledovali v pátek premiéra a jeho ministry s jedinou otázkou: Spolupodepsali byste prezidentovo rozhodnutí o abolici v kauze Andreje Babiše?

Článek

Přestože Miloš Zeman ve čtvrtek večer z televizní obrazovky potvrdil, že zastaví trestní kauzu Andreje Babiše, i kdyby Nejvyšší státní zástupce rozhodl v ní pokračovat, ani premiér ani nikdo jiný z vlády jeho úmysl nepodpořili.

Podle článku 63 Ústavy přitom hlava státu k takzvané abolici součinnost předsedy vlády nebo některého z ministrů potřebuje.

„Rozhodnutí prezidenta republiky… vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády,“ píše se v Ústavě.

Andrej Babiš v první reakci označil vyhlášený úmysl prezidenta za zbytečný a členové kabinetu, na které by mohl spolupodpis nejspíš delegovat, dávají od věci ruce pryč.

Je samozřejmě otázkou, zda by u tohoto postoje vydrželi i v případě, kdy by nakonec bylo trestní stíhání Andreje Babiše, jeho nejbližších příbuzných a nejbližších spolupracovníků v kauze Čapí hnízdo obnoveno.

Prezidentovo televizní prohlášení, v němž mimochodem popřel své sliby z volební kampaně (prohlédněte si video níže), jako by premiéra, ale ani jeho známé zastánce mezi ministry ANO nepotěšilo. A to přes to, že dává předsedovi vlády jistotu, že ať se v justici rozhodne kolem Čapího hnízda cokoli, jeho to bolet nebude.

Koneckonců sám Andrej Babiš v jedné z prvních reakcí označil krok hlavy státu za zbytečný.

„Myslím, že to zbytečně vyvolává vášně a není to na místě,“ uvedl Babiš s tím, že abolice není potřeba. „Státní zástupci objektivně to stíhání zastavili. Justice by měla konat bez ohledu na názory politiků nebo novinářů a dalších lidí,“ odkázal na to, že jeho kauzu už ukončil dozorující žalobce Městského státního zastupitelství.

Ještě méně pak premiéra těšily otázky, co by dělal, kdyby přece jen byla kauza obnovena. Připojil by Babiš premiér podpis k záchraně Babiše obviněného?

„Takove úvahy nejsou na místě," sdělil v písemné odpovědi na dotaz Seznamu.

Video: Babiše bych se nikdy nezastal

Fragment z předvolební debaty prezidentských kandidátů, leden 2018.

Poslankyně Sněmovny za STAN Věta Kovářová pak na Facebooku v této souvislosti připomněla rok a půl starou (z února 2018) Babišovu odpověď na její interpelaci, v níž se už tehdy ptala na to samé, nač se v pátek dotazovali premiéra novináři.

Babišova tehdejší odpověď ?

„Již v říjnu loňského roku jsem v televizi Prima jasně prohlásil, že by bylo absurdní, abych zastavení trestního stíhání jakožto předseda vlády kontrasignoval, případně pověřil jiného člena kabinetu. Doslova jsem řekl: Totálně bych se takovým krokem zkompromitoval. Navíc bych znal, že mám nějaký problém, což nění pravda.“

V podobně odmítavém duchu se vyjádřila také ministryně financí Alena Schillerová, která už v minulosti opakovaně veřejnosti sdělila, že Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo stíhán bezdůvodně. Přesto nyní neodpovídá kladně na otázku, zda by případně svůj podpis pod abolici za vládu připojila.

„Otázkou bych se zaobírala jedině v tom případě, že by byla skutečně na stole. To jak víte, není. A já nemám ráda kdyby," uvedla místopředsedkyně vlády a tedy jeden z hlavních adeptů, na něž by Andrej Babiš mohl případně kontrasiganci abolice delegovat.

Vstřícně se k možné účasti na aboličním procestu nevyjádřila ani ministyně spravedlnosti Marie Benešová a to přesto, že v souvislosti s Babišovým případem poslala letos na jaře veřejnosti vzkaz, že „v Česku lze trestní stíhání objednat“.

„Taková situace dosud nenastala," odpovídá nyní na otázku, zda by eventuálně mohl být podpis pod abolicí její. „Nikdy jsem nespekulovala nad tím „co by bylo, kdyby“. Nebudu to dělat ani v tomto případě. Na podobné otázky mohu reagovat, až taková situace nastane,“ vzkázala Seznamu odpověď po své mluvčí.

Video: My to nebudeme, opakuje Hamáček

Páteční tisková konference, kde Jan Hamáček hovořil o ohlášené abolici pro premiéra.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Jasněji se k událostem kolem Babišova případu a prezidentovy iniciativy vyjádřil předseda ČSSD Jan Hamáček, který je z koaliční smlouvy 1. místopředsedou vlády.

V první reakci dal najevo, že prezidentův plán nesdílí.

„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ uvedl Hamáček.

Ale na opakované dotazy: Podepsal byste? nebo "Podepsal by někdo jiný z ministrů sociální demokracie? už dával během dne méně jasnou odpověď.

„Nepředpokládám, že by se to týkalo mě. Nepředpokládám, že by se to týkalo někoho ze sociální demokracie.“

A na dotaz, zda by požádal v koalici hnutí ANO, aby nikdo z vlády abolici nekontrasignoval, předseda sociální demokracie řekl: "Pokud by ta situace nastala, budeme ji řešit.”

O tom, zda všichni výše dotázaní členové vlády budou před problém spolupodpisu svobody pro premiéra postaveni, by se mělo rozhodnout nejpozději do 17. prosince.

Tehdy vyprší termín, který má na posouzení případu a na své rozhodnutí Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Jeho úřad se k prezidentově záchranné akci vyjádřil strohým komuniké.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání. Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované