Hlavní obsah

Ztracené fotky odhalují střípky ze zákulisí filmů Chytilové či Kachyni

To, co historiky umění nejvíce na snímcích legendárního kameramana Jaroslava Kučery překvapilo, bylo, že vůbec nějaký takový archiv existoval, a pak teprve v jakém množství.

Reklama

Článek

Filmy jako Adéla ještě nevečeřela, Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Všichni dobří rodáci, Až přijde kocour nebo Démanty noci spojuje jedno jméno. Kameraman Jaroslav Kučera.

Spolupracovník Věry Chytilové, Vojtěcha Jasného, Karla Kachyni, Zdeňka Podskalského, Oldřicha Lipského či Petra Weigla neodmyslitelně patří mezi nejvýznamnější kameramany československé kinematografie, kteří určili vizuální podobu řady českých filmů.

V roce 2013 nalezla Tereza Kučerová, dcera Jaroslava Kučery a Věry Chytilové, ve sklepě svého domu krabice, které obsahovaly na 10 tisíc fotografických negativů a pozitivů, koláží a také filmové kotouče s „home-made“ rodinnými filmy či kameramanskými testy. Rodina předala dosud neprobádaný archiv filmové teoretičce Kateřině Svatoňové, která následující roky strávila digitalizací a bádáním nad dosud nezveřejněným materiálem.

+9

Neznámou pozůstalost jednoho z předních českých kameramanů přeměnila Svatoňová v roce 2016 na knihu a výstavu, která má nyní reprízu v pražské Fotograf Gallery, kde je k vidění do 29. září 2020.

To, co historiky umění nejvíce překvapilo, bylo, že vůbec nějaký takový archiv existoval, a pak teprve v jakém množství. Díky tomuto materiálu se dá nyní ponořit do Kučerovy mysli a pochopit, co předcházelo filmům, které dnes můžeme řadit do zlatého fondu české kinematografie. Kučera svůj archiv fotografií vytvářel celý život, nikdy jej nedatoval ani systematicky neřadil.

Jaroslav Kučera (1929–1991)

Byl významný český kameraman.

Studoval v letech 1948–1952 na katedře kamery na pražské FAMU, kterou absolvoval v roce 1953.

V „zlatých šedesátých“ letech začal natáčet filmy s jednotlivými tvůrci patřícími k tzv. nové vlně.

Od začátku 70. let se již nemohl z politických důvodů věnovat autorskému filmu, začal natáčet i populární filmy a komedie, například: Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Jáchyme hoď ho do stroje.

Od konce šedesátých let do roku 1990 učil na katedře kamery na FAMU.

Mezi jeho nejznámější filmy patří Démanty noci, Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Všichni dobří rodáci, Až přijde kocour.

Reklama

Doporučované