Hlavní obsah

Ztracený Masaryk? Sochu prezidenta z roku 1928 lidé uvidí znovu díky moderním technologiím

Na brněnském výstavišti ožije ztracená Masarykova socha.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořadatelé šedesátého ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně hlásí rekordní zájem vystavovatelů. Na doprovodné expozici 100ries navíc před očima návštěvníků vznikne díky 3D technologii replika ztracené sochy Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1928. Lidé se pomocí virtuální reality setkají se známými českými a slovenskými vědci a průmyslníky.

Článek

101letá vdova Linda Wichterlová se nedávno znovu setkala s manželem Ottou Wichterlem. Slavný vědec a vynálezce kontaktních čoček přitom zemřel před dvaceti lety. Jeho žena jej spatřila díky 3D brýlím. Po jejich nasazení si oživila vánoční příběh z roku 1961. Vědec popisuje, jako společně v kuchyni vytvořili první měkké kontaktní čočky na zařízení, které postavili z dětské stavebnice Merkur. Tenhle a 99 dalších příběhů si mohou zájemci poslechnout na říjnové výstavě 100ries.

Akce bude součástí jubilejního šedesátého ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který se koná od 1. do 5. října. Na 100ries uvidí lidé sto příběhů slavných českých a slovenských vědců a výrobků od roku 1918. Organizátoři lákají také na příběh sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Při slavnostním otevření brněnského výstaviště před devadesáti lety stála v pavilonu A. „Nejsme si jistí, ale šlo nejspíš o sádrový model. Nedochoval se stejně jako dva další bronzové odlitky. Žádný z nich nepřežil bouřlivé dvacáté století,” okomentoval projekt vedoucí marketingu brněnského výstaviště Jiří Smetana. Tvůrci nové sochy z umělého dřeva tak vycházeli z modelu, který je uložený v depozitáři Národního muzea.

Replika sochy může vzniknout díky moderním technologiím. „Data jsme získali pomocí modrých laserových paprsků a 3D skeneru. Počítačový model pak putoval do speciálního softwaru. Průmyslový robot Kuka následně pomocí naprogramovaných strategií vyfrézuje objekt,“ popsal ředitel společnosti MCAE Systems Miloslav Drápela.

Sochy vzniknou hned dvě. První robot vyfrézuje před očima návštěvníků. Stejný exponát sochaři vytvoří ještě před veletrhem. Přímo na výstavišti ve speciální dílně umělci společně s návštěvníky doladí detaily víc než dvoumetrové sochy. Bude vážit asi 300 kilogramů. „Cílem moderních technologií není nahradit člověka, ale pomoct mu a usnadnit mu práci,” dodal Drápela.

Jedna ze soch zůstane na výstavišti. „Nějaké patřičné místo jí určitě vybereme,” dodal Smetana.

Návštěvníci si prohlédnou známé dopravní prostředky, unikátní meziválečné vozy Aero 50 Dynamik a Aero 750 Sport Coupé, meziválečnou motorovou lokomotivu Stříbrný šíp nebo vůz Škoda 743 Garde kupé. „Má výrobní číslo 00001. Je to historicky první sériově vyrobené auto na Slovensku,” přiblížila Dominika Zalubelová ze Slovenské agentury pro rozvoj investicí a obchodu. Slovensko je letos partnerskou zemí strojírenského veletrhu.

Součástí největšího brněnského veletrhu bude také nová výstava Czech Innovation Expo. Podle organizátorů půjde s nadsázkou o expozici, jakou svět ještě neviděl. Návštěvníci kolem sebe spatří nesmyslné tvary a dřevěné bedny. „Obsah se ukáže až při použití tabletů a smartphonů. V nich musí mít lidé staženou aplikaci,” vysvětlil vedoucí projektu Czech Innovation Expo Jan Špunda. Lidé se ve virtuální realitě mohou setkat s vědci a průmyslníky. A v rozšířené realitě si popovídat třeba se zmiňovaným Wichterlem. Virtuální výstava po Brně zavítá také do Prahy, Ostravy, Madridu a Tokia.

Reklama

Doporučované