Hlavní obsah

Ztráta čichu či chuti může být příznak COVID-19. Zůstaňte v karanténě, říkají lékaři!

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Nemáte chuť k jídlu, máte pocit, že váš čich není tak citlivý? Pak byste podle lékařů měli zůstat v karanténě. V mnoha zemích, kde epidemie probíhá, lékaři zjišťují, že může jít o jeden z příznaků nákazy COVID-19.

Článek

Zkušenosti, které shromažďují lékaři ze zemí, kde je epidemie pokročilejší než v Česku, ukazují, že ztráta nebo zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními příznaky spojenými s nákazou COVID-19. Tyto problémy totiž patří mezi nejčastější následky související s infekcí horních cest dýchacích, často označovanou jako „nachlazení“. K nim se právě skupina koronavirů řadí.

Viry totiž mohou ovlivnit čichovou funkci několika způsoby. Zánět nosní sliznice, který vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny. V této části nosu je přitom umístěný specializovaný čichový epitel. Tím, že ale do dutiny neproudí vzduch, je narušen čichový vjem.

Virus ale také může přímo napadnout a poškodit buňky čichového pole v takzvaném stropu dutiny nosní. Další možností je poškození nervové dráhy, kterou jsou čichové vjemy vedeny z nosu do čichového centra v mozku.

Platí přitom, že při vnímání chuti člověk vždy významně zapojuje i čichové vjemy. Proto bývá při poruše čichu postižena i chuť.

Co jsou to skrytí přenašeči nemoci?

Ztráta chuti a čichu se často vyskytuje u pacientů, kteří mají pozitivní test na COVID-19. Ti, co test nemají provedený a mají výše zmíněné problémy, ale mohou být skrytými přenašeči nemoci. To platí zejména tehdy, pokud se ztráta čichu objeví náhle, řádově ve dnech, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními, jako jsou například rýma s nosní neprůchodností, polypy, zánět dutin a podobně.

Je třeba jít k lékaři?

I když máte problémy s čichem či chutí a netrpíte žádnými jinými závažnými problémy, je lepší zůstat doma a nechodit k lékaři. Ve chvíli, kdy se budete dožadovat testu a nebudete mít žádné jiné příznaky či jste nepřišli do kontaktu s nakaženým COVID -19, vám zřejmě test neudělají. To ale nevadí, váš zdravotní stav to neovlivní. Vy a ti, co s vámi bydlí, byste ale měli zůstat 14 dnů v karanténě, abyste neohrožovali jiné. Taková jsou aktuální doporučení Evropské urologické společnosti a Americké akademie ORL a chirurgie hlavy a krku.

I když může být náhlá ztráta čichu způsobena i jinými viry, ORL lékaři se domnívají, že je rozumné v současné pandemické době předpokládat, že příčinou je COVID-19, dokud to není vyloučeno testováním. Doporučujeme proto, aby pacienti, u kterých se nově objeví ztráta čichu bez zjevné příčiny, dodržovali současné pokyny pro karanténu. To platí také pro jejich spolubydlící.

Odborná garance: prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol