Hlavní obsah

Ztratil jsem na moři hodně kamarádů, vzpomíná mořeplavec Konkolski

Co všechno prožil na moři mořeplavec Richard Konkolski?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Třikrát obeplul svět, drží několik světových rekordů, na stěně mu visí vyznamenání od českého i amerického prezidenta. Při jedné cestě kolem světa, kdy reprezentoval svou vlast na prestižním závodě, byl doma odsouzen na 11 let do vězení za poškození dobrého jména Československé socialistické republiky – a tak zůstal v USA. „Odjel jsem tehdy bez povolení, protože všechno hrozně trvalo a doufal, že se pak nějak vyřeší. No a najednou jsem se neměl kam vrátit,“ vzpomíná mořeplavec Richard Konkolski. V Americe nakonec strávil dlouhých 30 let.

Článek

Dnes žije slavný mořeplavec v Dolní Lutyni, vrátil se do regionu, kde se narodil a odkud pocházejí i jeho předci. „Je tady i obec Konkolna, tam žilo několik mých předků, ale nevím, jestli se obec jmenuje podle naší rodiny, nebo my podle obce,“ vypráví „twardy Rišard“, jak mu přezdívají Poláci, s úsměvem.

Ještě toho chci stihnout hodně, říká mořský vlk Konkolski

Intimní zpovědi: Richard KonkolskiVideo: Seznam Zprávy

Právě na okolních rybnících okusil poprvé, jaké to je řídit loď a tahle láska mu vydržela po celý život. „Vzpomínám, jak jsem jako kluk stál smutně na břehu rybníka, kde byly závody a jednomu klukovi tehdy odešel parťák a tak jsem dostal šanci, no a rozjížďku jsme vyhráli,“ popisuje své jachtařské začátky.

Aby se mnohem později mohl vydat na moře, musel si postavit loď. „Měl jsem štěstí, že jsem byl stavař, takže jsem si všechno dokázal spočítat. V panelákovém bytě v Bohumíně jsem si kreslil na obrovské papíry jednotlivé díly a ve sklepě je potom vyráběl,“ říká. „V místní chemičce, kterou jsem vlastně pomáhal stavět, jsem pak svou Niké skládal dohromady,“ dodává. Celý neuvěřitelný příběh světoznámého mořského vlka si můžete pustit ve videu u tohoto článku. Pořad Moje místa se vysílá každé úterý ve 20 hodin.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:15, následují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované