Hlavní obsah

Ztroskotání lodi v Missouri si vyžádalo 17 mrtvých, jedné z přeživších zahynulo devět členů rodiny

Nehodu přežilo čtrnáct cestujících.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Tragédii zapříčinila nečekaná bouře, která se státem ten den přehnala, policie také vyšetřuje jednání posádky.

Článek

Nehoda obojživelné turistické loďky v americkém státě Missouri si vyžádala sedmnáct mrtvých. Více než polovina z nich přitom nesla stejné příjmení.

Jedna ze čtrnácti přeživších Tia Colemanová na lodi cestovala s dalšími deseti příbuznými. Devět z nich při nehodě přišlo o život. Nejmladší z nich Arya byla stará pouze jeden rok, nejstaršímu Horaceovi bylo sedmdesát let.

„Křičela jsem a ječela a nakonec jsem řekla: Bože, nech mě umřít! Nech mě umřít! Už se nemůžu dál topit,” popsala tragický zážitek Colemanová pro místní televizní stanici KOLR. Colemanové a jednomu jejímu příbuznému se nakonec podařilo dostat na břeh.

Podle Colemanové jim lidé z mola házeli záchranné vesty. Podle vyšetřovatelů totiž není jasné, zda jim je posádka nasadila.

Původní odhady záchranářů počítaly nejméně s jedenácti ztrátami na životech. Podle stanice CNN ztroskotala obojživelná loď s 31 cestujícími poté, co se rapidně zhoršily povětrnostní podmínky v oblasti. To způsobila bouře, která se tou dobou přehnala středozápadem Spojených států. Jedna ze dvou turistických lodí stihla zakotvit, druhá se však převrhla.

„Křičeli jsme na lidi a říkali jsme jim, kam mají plavat. Viděli jsme ženu, která se držela pádla, bojovala o holý život. Nakonec ji odtamtud dostali,” líčí událost Brayden Malaske, kterému se nehodu podařilo natočit na mobil.

Policie zatím případ stále vyšetřuje. Zabývá se kromě plavebních podmínek také tím, jak se zachovala posádka lodi.

Ve městě Branson, u kterého k nehodě došlo, zatím přišly památku obětí uctít stovky lidí.

Reklama

Doporučované