Hlavní obsah

Zubař Šmucler opouští svou nemocnici, kterou vyšetřuje elitní útvar

Roman Šmucler opustil vedení Nemocnice Na Pleši za situace, kdy desítky současných i bývalých zaměstnanců zdravotnického zařízení čelí obvinění z podvodného jednání. Teď by se chtěl i zbavit majetkového podílu, tuší ale, že je neprodejný.

Reklama

Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler chce prodat podíl ve středočeské Nemocnici na Pleši. Naopak druhý vlastník hodlá i v nepříznivé době pokračovat. Mezi dlouholetými spolumajiteli tak panuje rozkol.

Článek

Lékař a podnikatel Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory, už není ve vedení středočeské Nemocnice na Pleši, kterou dvanáct let spoluvlastní. Jak sám pro Seznam Zprávy přiznává, ukončení jeho angažmá souvisí s kauzou, kterou vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

V polovině letošního roku policisté obvinili z údajného podvodu téměř šest desítek osob, převážně z řad zaměstnanců nemocnice. Lékařů i sester. Obviněni byli i někteří pacienti, rovněž sama nemocnice jakožto právnická osoba.

V případu dle sdělení policie jde o vykazování fiktivních hospitalizací. Zdravotním pojišťovnám byla podle vyšetřovatelů způsobena škoda přesahující 19 milionů korun.

Foto: Jiří Pšenička / Seznam Zprávy

Vjezd do areálu privátní Nemocnice Na Pleši.

Bez Šmuclera bude klid

Roman Šmucler mezi obviněnými není, stejně jako nikdo další z vedení, přesto byl na konci září vymazán z funkce jednatele společnosti s ručením omezeným. Mediálně známý stomatolog, který se věnuje estetické medicíně, v nemocnici drží podíl 45 %, a to přes firmu Asklepion-Lasercentrum Praha.

Jak nyní uvádí, o dobrovolném ukončení činnosti ve vedení uvažoval už dříve. Ještě před tím, než na konci letošního června informace k údajné trestné činnosti zveřejnila policie. Odejít chtěl proto, aby se prý zdravotnické zařízení nestalo součástí nějaké „politické hry“.

Poté už ale v rezignaci smysl neviděl, přesto nakonec skončil. A to v zásadě nedobrovolně.

Šmucler naznačuje, že to bylo z vůle druhého spoluvlastníka nemocnice, kterým je firma Sudop Invest. Ta spadá do významné české podnikatelské skupiny Sudop, která se primárně zaměřuje na projektovou a inženýrskou činnost v dopravě.

Sudop Invest nyní drží v Nemocnici Na Pleši majoritní podíl 55 %.

„Nechtěl jsem z místa jednatele odejít a popravdě jsem se chtěl i razantněji bránit. Ale jsem snadný cíl pro novináře a politiky. Ta nemocnice má teď třeba své covid centrum a snaží se. Bez Šmuclera bude mít více klidu pracovat,“ vysvětluje sám Šmucler pro Seznam Zprávy, proč upozadění své osoby nakonec přijal se skřípěním zubů jako uspokojivé řešení.

„Utíkat jsem nechtěl, ale u většinového vlastníka převládl názor, že bez Šmuclera nebudou tím cílem a jednomu vlastníkovi se vše lépe zvládne. A to je asi pravda,“ dodává stomatolog.

Z jeho vyjádření také vyplývá, že s druhým majitelem nemocnice až na drobné výjimky nyní není ani v kontaktu.

My setrváme

Skupinu Sudop v nemocnici jako jednatel zastupuje její spolumajitel Jan Hromádka. Ten se ke vztahům se Šmuclerem nechce vůbec vyjadřovat, jde prý o problematiku obchodního rázu, kterou nevidí jako vhodné veřejně ventilovat.

„Každopádně Sudop Invest jako vlastník v nemocnici setrvá a připravuje další rozvojové záměry,“ uvedl podnikatel Hromádka. „Mimochodem nemocnice je plně funkční, provozně schopná, finančně i ekonomicky soběstačná. Nabízí teď své plicní oddělení následné péče pro doléčení pacientů s těžším průběhem nemoci covid-19,“ dodal Hromádka k aktuální situaci.

Roman Šmucler pro sebe již budoucnost v nemocnici nevidí. Z jeho vyjádření vyplývá, že by rád definitivně odešel a podíl, který jeho firma Asklepion drží, prodal. V tuto chvíli si ale myslí, že je neprodejný, i proto, že je minoritní.

„Leda by přišla nabídka od většinového vlastníka, kterou bychom akceptovali,“ naznačuje Šmucler pro Seznam Zprávy, jak by si představoval svůj definitivní konec ve středočeském zdravotnickém zařízení.

Poškodil společnost?

O neshodách majitelů zcela zřetelně vypovídá zápis z letní valné hromady. Právě tam bylo rozhodnuto o Šmuclerově konci ve funkci jednatele. On přitom usiloval, aby místo něj mohl být náhradním jednatelem jím určený právník, popřípadě manželka, aby mu tak zůstala zachována možnost kontrasignace. Neuspěl, většinový vlastník jej přehlasoval a na funkci druhého jednatele prosadil výkonného ředitele nemocnice Martina Kotta.

Hromádkova firma Sudop Invest na Šmuclerově konci trvala, jelikož došla k názoru, že stomatolog svými veřejnými prohlášeními k trestní kauze nemocnici poškodil.

„Roky jsem investoval spoustu peněz a času, abychom z nemocnice na zavření udělali moderní a oblíbené místo. Moc o detailech nevím, nemám ty dokumenty, ale provozovali jsme to nonprofitně a lidé tam z toho neměli odměny, jen platy menší než ve státním. Všechny peníze šly na léčení, nikdo si nic nebral, nevyplácel se zisk, nic. Pojišťovny neměly námitky, i když se věc řeší roky. Teď je to největší zločinné spolčení, podle obviněných, za historii ČR,“ uvedl Šmucler na začátku července na svém facebookovém účtu v reakci na obvinění desítek zaměstnanců z trestné činnosti.

A právě tento komentář k případu byl evidentně tím momentem, který Hromádka považuje za poškozování firmy. Ovšem většinový vlastník vidí i další „prohřešky“ svého dlouholetého partnera.

Šmucler se prý také nechtěl podílet na úvěrování nemocnice, když jí policie letos obstavila bankovní účet. Vše tak dle zápisu musel zachraňovat jen Sudop Invest ze svých zdrojů. „Žádným způsobem se neangažoval v hledání východiska z kritické finanční situace společnosti,“ řekl na valné hromadě na Šmuclerovu adresu Jan Hromádka.

„Pokud jde o odmítnutí poskytnutí úvěru, (Šmucler) uvedl, že nepovažuje za fatální problém pro provoz společnosti, pokud by došlo k měsíčnímu skluzu ve výplatě mezd zaměstnancům nemocnice,“ jsou také ve zmíněném zápise z valné hromady vypíchnuta Šmuclerova údajná slova.

13 let od privatizace

Nevelká nemocnice se stoletou tradicí se nachází asi 30 kilometrů od Prahy jihozápadním směrem. Je obklopena brdskými lesy, postavena na jižním úbočí vrchu Pleš nedaleko Nové Vsi pod Pleší. Zdravotnické zařízení je dnes zaměřeno hlavně na oblast onkologie a rehabilitace, když ale bylo během první světové války dokončeno, mělo jiné zacílení. Tehdy šlo o první lůžkové sanatorium pro léčbu tuberkulózy a plicních chorob v Čechách.

Další vývoj kopíroval společenské změny. V éře komunistického režimu zde působil specializovaný pneumologický ústav, v roce 1982 započala onkologická léčba. Po sametové revoluci se v 90. letech rozjela i léčebná rehabilitace.

V roce 2007, za vlády hejtmana Petra Bendla (ODS), bylo sanatorium Středočeským krajem spolu s některými dalšími zařízeními zprivatizováno. A to za 45 milionů korun. Dalších 42 milionů se kupci zavázali investovat do modernizace. Levicové opozici v čele s Davidem Rathem (nyní je ve vězení pro korupci) se to tehdy zdálo velmi málo.

Už v té době byl na straně kupců i Jan Hromádka a jeho Sudop. Roman Šmucler se jako spolumajitel v obchodním rejstříku poprvé objevil v roce 2008. „Nemocnici jsme vedli jako nonprofitní, nikdo nečekal, že z toho budou nějaké peníze,“ popisuje Roman Šmucler opakovaně své podbrdské podnikání.

Reklama

Doporučované