Hlavní obsah

Zubaři existovali už v pravěku. Vědci objevili pozůstatky primitivních plomb staré 13 000 let

Vědci objevili důkazy o používání plomb lidmi před 13 000 lety.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Mezinárodní tým vědců posunul datum prvního doloženého použití plomby na rok 11 000 před naším letopočtem. Důkazy o dentálním zákroku poskytla analýza dvou zubů člověka, který žil před 13 000 lety v oblasti dnešní Itálie poblíž města Lucca.

Článek

Shrnující studii zveřejnil oficiální web Asociace amerických fyzikálních antropologů. Tým expertů prozkoumal díry v pravěkých zubech a zjistil, že byly vytvořeny uměle. Podle mnoha horizontálních rýh na stěnách zubů odborníci usoudili, že díry byly vyvrtány malým kamenným nástrojem.

Vyvrtané dutiny obsahovaly stopy živice a bylinek. Taková směs by se podle člena výzkumného týmu Stefana Benazziho dala považovat za primitivní plombu. Živice v kombinaci s léčivými bylinami mohla podle archeologa z australské univerzity ve Wollongongu Claudia Tunize fungovat jako antiseptikum. K podobnému účelu sloužil v pravěkém zubařství také včelí vosk.

Člověk, který byl vlastníkem provrtaných zubů, žil v mladém paleolitu. V tomto období Evropa podstupovala významné kulturní změny a na kontinent přicházeli noví obyvatelé z Blízkého východu. Podle Benazziho s sebou tito lidé dováželi i nové jídlo, které představovalo vyšší riziko tvorby zubního kazu a to mohlo i nastartovat pravěké zubařství.

Reklama

Související témata:

Doporučované