Hlavní obsah

Zúčastnili se protestu v Moskvě, teď za to můžou přijít o děti. Mluvili jsme s rodinou Prokazovových

Jak to vypadá s rodinou Prokazovových, kterým chce prokuratura odebrat děti za účast na protestu?Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Za necelé dva týdny budou Olga a Dmitrij Prokazovovi před soudem vysvětlovat, že jsou dobří rodiče. A doufat, že nepřijdou o své děti. Moskevská prokuratura jim chce odebrat rodičovská práva za to, že se svým ročním synem přišli na jednu z protivládních demonstrací – a vystavili ho tak nebezpečí. „Nečekali jsme, že se to může stát, dokud k nám nevtrhla policie,“ řekl exkluzivně Seznamu Dmitrij Prokazov.

Článek

Olga Prokazovová je mladá korporátní právnička. Její manžel Dmitrij Prokazov je umělec, který se věnuje tvorbě speciálních efektů pro film. Spolu mají dva syny, ročního a sedmiletého. Oba teď mohou ztratit.

27. července se Dmitrij s Olgou zúčastnili jednoho z protivládních protestů v Moskvě. Šlo tehdy už o třetí demonstraci v řadě. Moskevské úřady protest nepovolily a zakročily tvrdě, nejtvrději za poslední řadu let – ve vazbě podle serveru OVD-Info skončilo na 1373 lidí.

To ale nebyl případ Prokazovových. Protestu v centru Moskvy se sice zúčastnili, nepřišli však do konfliktu s policií. S sebou měli svého ročního syna, což byl důvod k maximální obezřetnosti.

Na internetu se ale ještě ten den začalo objevovat video zobrazující Dmitrije Prokazovova, jak dítě předává i s nosítkem druhému muži.

Tím byl Sergej Fomin, Rus, který se ten den „chopil iniciativy“ a dostal se do čela protestního průvodu. Policie ho později označila za „koordinátora protestu“, uvrhla ho do vazby a zahájila proti němu trestní řízení.

Sergej Fomin je zároveň bratrem Olgy Prokazovové, a tedy švagrem jejího manžela, jak všichni tři později uvedli. „Je to můj nejlepší přítel už od dětství,“ uvedl Dmitrij Prokazov zkraje srpna na improvizované tiskové konferenci.

Reportáž s názvem „Kdo radikalizuje a vede moskevské protesty a jak?“ kolovala na YouTube, Telegramu, VKontakte i dalších sociálních sítích.

Rychlý spád

Krok ze strany strany policie a moskevské prokuratury Prokazovovi absolutně nečekali.

„Na internetu začala kolovat nějaké video a ruské federální stanice je přebíraly… Netušili jsme, že z toho vznikne nějaký reálný případ, protože ta videa jsou naprostá lež, jsou naprosto falešná… Nečekali jsme, že nějaké záběry na internetu pro nás budou mít právní následky,“ řekl Seznamu Dmitrij Prokazov.

Aniž by na to Prokazovovi byli jakkoliv připraveni, 5. srpna pozdě večer policie vtrhla do jejich domova.

Následující den prokuratura zveřejnila tiskovou zprávu o tom, že Prokazovovi „v průběhu demonstrace předali malé dítě, jež bylo kvůli svému nízkému věku bezmocné, třetí osobě, což chlapce ohrozilo na zdraví i životě a způsobilo mu fyzickou i morální újmu“.

Zleva: Olga Prokazovová, její manžel Dmitrij, roční syn a Sergej Fomin na protestu v Moskvě. (Zdroj: Facebook.com / Sergej Fomin)

To posloužilo jako základ k zahájení trestního řízení ve dvou případech – na základě paragrafů 126 a 156 trestního řádu Ruské federace. Ten první pojednává o ohrožení bezbranné osoby opuštěním, zatímco druhý řeší zanedbávání povinností rodiče nebo osoby pověřené těmito povinnostmi.

„První případ je o tom, že jsme nechali naše dítě v nepřátelském, nebezpečném prostředí. Druhý případ – oddělený – je o tom, že jsme údajně zneužili naše rodičovská práva, a měli bychom o ně tudíž přijít. Spáchali jsme tedy údajně dva zločiny,“ vysvětlil Prokazov.

Strach ze spolupráce s médii

Po prvním předvolání k výslechu Prokazovovi uskutečnili improvizovanou tiskovou konferenci. Novinářům převyprávěli, jak to s jejich účastí na protestu 27. července a „předáním“ ročního syna Sergeji Fominovi bylo.

Pár údajně věděl, že v centru Moskvy se konal protest, a rozhodli se „ze solidarity s demonstranty“ přijít také. Narazili přitom na Sergeje Fomina, který vedl tisícový dav, a nějakou chvíli kráčeli spolu s ním.

„V určitou chvíli jsem Sergeje požádal, aby chvíli nesl naše dítě, a pokračovali jsme společně do metra. Okolo nás nebyla žádná policie, žádné kordony ani ozbrojené složky,“ řekl Dmitrij Prokazov před novináři.

Moskevská prokuratura nicméně tvrdí, že Prokazovovi zapůjčili Fominovi – která označuje za významného podněcovatele nepokojů – své dítě, aby tak zvětšili jeho šance na klidný průchod policejními kordony. Dmitrij s Olgou to popírají.

Od improvizované a jediné konference ale Prokazovovi otevřeně mluvit odmítají. Na rozhovor se Seznamem Dmitrij Prokazov přistoupil až po několikadenní konzultaci okruhů.

Otázky na to, jak to s protestem 27. července bylo doopravdy, zda aktivně protestovali nebo spíše procházeli kolem, za jakým účelem svému příteli předali malého syna a zda ještě někdy protestovat budou, Dmitrij Prokazov cíleně zodpovídat nechtěl. Cokoliv, co by uvedl, by mohlo ovlivnit výsledek probíhající trestního řízení. A ublížit tak jeho ženě i oběma synům.

„Odnětí rodičovských práv znamená odnětí rodičovských práv. Takže by se to týkalo obou našich dětí. Prokuratura tvrdí, že jsme strašní lidé, a nemůžeme se tudíž dále o naše potomky starat,“ vysvětlil Prokazov. „Starší syn to samozřejmě nese hůř, mohlo by ho to víc poškodit, protože na rozdíl do toho mladšího už tu situaci dokáže pochopit. A já jen doufám, že nebude terčem šikany, ve škole nebo kdekoliv jinde,“ dodal.

Ticho před bouří

„U výslechu už jsme byli, teď ale čekáme na soudní slyšení, které se má konat 28. srpna,“ řekl Prokazov. „Většinu času teď jen čekáme, naši právníci podnikají formální kroky, které je potřeba udělat, ale jinak vedeme obyčejné životy. Jsme obyčejní lidé… Proto je děsivé, že se něco takového mohlo stát,“ dodal.

„Když se to celé semlelo, byli jsme všichni skutečně vyděšení. A nejen my, ale i naši přátelé a rodina. Ti jsou vážně znepokojeni faktem, že nám úřady jednoduše můžou odebrat naše děti. Teď sice celá situace vypadá trochu klidněji, ale samotná skutečnost, že prokuratura mohla vznést obžalobu proti dvěma obyčejným lidem, aniž by měla jakékoliv důkazy, reálné důvody, naznačuje, že mohou udělat cokoliv,“ popsal Prokazov.

„Aktuálně věříme tomu, že nedojde na to nejhorší, nikdo ale reálně neví, jak se ta situace vyvine a co úřady udělají, protože můžou udělat cokoliv,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované