Hlavní obsah

Zuckerberg má příliš velký vliv a měl by odstoupit, tvrdí bývalý zaměstnanec Facebooku

Šéf Facebooku musí odstoupit, tvrdí bývalý zaměstnanec.Video: Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg by měl odstoupit. To prohlásil bývalý bezpečnostní šéf společnosti Alex Stamos na technologické konferenci v Torontu. Podle něj má šéf Facebooku příliš velký vliv.

Článek

„Existuje legitimní argument, že má (Zuckerberg) až příliš velkou moc. Měl by se části vzdát,” řekl na konferenci v kanadském Torontu Alex Stamos, který jako bezpečnostní šéf ve Facebooku působil mezi lety 2015 a 2018. Svá tvrzení opírá Stamos například o fakt, že Zuckerberg po nedávném odchodu Christophera Coxe zastává ve společnosti funkci produktového šéfa.

Podle Stamose by se měl Zuckerberg vzdát tak velké kontroly nad Facebookem a najít za sebe nového generálního ředitele. A rovnou navrhl i vhodného kandidáta. Tím má být prezident společnosti Microsoft Brad Smith. Zuckerberg se na něj údajně obrátil už při řešení datového skandálu s Cambridge Anaytica v roce 2018.

Stramos dále vysvětlil, že by osoba vlastnící daný produkt neměla být zároveň hlavou společnosti, která jej vyrábí. „Je velmi důležité mít nad sebou manažera,” podotkl bývalý zaměstnanec Facebooku.

Alex Stamos z Facebooku odešel v roce 2018 a poté se začal věnovat výzkumné činnosti na Standfordské univerzitě, připomíná server Huffington Post. Těsně před odchodem z mediálního gigantu loni v srpnu vyjádřil znepokojení nad zprávami, že Facebook našel i stovky dezinformačních účtů napojených na Rusko a Írán před loňskými kongresovými volbami ve Spojených státech, které následně firma odstranila.

Reklama

Doporučované