Hlavní obsah

Zuckerberg se na zneužívání dat osobně podílel, tvrdí žaloba

Facebook čelí další žalobě za zneužití dat.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Podle žaloby, kterou se začal zabývat kalifornský soud, se Mark Zuckerberg přímo podílel na zneužívání dat uživatelů Facebooku. Společnost všechna obvinění odmítá.

Článek

Žaloba, kterou ke kalifornskému soudu podala startupová společnost Six4Three, tvrdí, že šéf Facebooku Mark Zuckerberg se na zneužívání uživatelských dat osobně podílel. Mají to dokazovat tisíce osobních e-mailů, které zachycují konverzace mezí ním a užším vedením Facebooku. Zuckerberg chtěl podle žaloby dosáhnout za pomoci osobních dat 87 milionů uživatelů finančního prospěchu a likvidace konkurence. Společnost však všechna obvinění odmítá.

E-maily, které byly předloženy soudu jako důkazy, prozatím zůstávají v utajení. Facebook má čas do 29. května na to, aby podal návrh na jejich nezveřejňování, jinak se zpřístupní i veřejnosti. Podle obvinění se společnost snažila zabránit zneužívání osobních informací svých uživatelů pouze navenek, zatímco ve skutečnosti celý systém aktivně zneužívala. Z korespondence má vyplývat, že sociální síť byla přímo nastavena tak, aby data mohla být využívána jako zbraň v konkurenčním boji.

Součástí žaloby jsou i tvrzení, že Zuckerbergovo nedávné vystoupení v americkém Kongresu bylo přinejmenším zavádějící, když vykreslilo Facebook jako oběť celého skandálu se zneužíváním dat společností Cambridge Analytica. Zuckerberg se měl vědomě ke zneužívání dat uchýlit již v roce 2012 ve snaze získat konkurenční výhodu poté, co Facebook nestihl včas přizpůsobit své služby nástupu chytrých telefonů.

Řadě developerů, kteří pro Facebook vyvíjeli interní systémy, měl Zuckerberg nabídnout přístup k osobním datům uživatelů jako součást obchodní strategie. Jakmile však společnosti začaly informace využívat ke svému vlastnímu fungování, Facebook jejich vývoj pomocí těch samých nástrojů kontroloval a následně je měl využít k tomu, aby příliš úspěšnou konkurenci zničil, nebo jinak poškodil tím, že společnosti od dat následně odřízl, aniž by porušovaly jakékoliv obchodní podmínky. Žaloba tvrdí, že celý plán vymyslel a provedl právě Zuckerberg a vyšší manažeři Facebooku.

Facebook se u soudu brání dodatkem o svobodě slova, který podle něj chrání exekutivní rozhodnutí společnosti neposkytovat uživatelské údaje třetím stranám. Podle žaloby však Facebook jednoduše zneužil své dominantní postavení na trhu k ničení konkurence a obelhávání svých uživatelů.

Reklama

Doporučované