Hlavní obsah

Zuckerberg se znovu snaží krotit podvodníky na Facebooku. Tentokrát falešné prodejce kryptoměny libra

Foto: Profimedia.cz

Podvodné stránky se objevily také na Twitteru a YouTube.

Reklama

Technologický projekt kryptoměna libra od Facebooku má další problém. Přestože ještě ani nevznikla, musí se potýkat s podvodníky. Na Facebooku se totiž rozmohly podvodné stránky a skupiny, které prodávají tzv. neexistující měnu. Nejvíce to opět schytal Mark Zuckerberg, protože prý nedokáže uhlídat vlastní síť před parazity.

Článek

Vzhledem k rozšiřování kryptoměnových podvodů, ke kterým došlo v posledních letech, není divu, že se podvodníci zaměřili na facebookovou libru. Mnohem překvapivější ale je, že Facebook, po několika problémech s bezpečností, stále není připraven na příliv podvodníků.

„Je to velká ironie. Facebook sám podkopává důvěru ve svou digitální měnu, kterou se následně bude snažit prodat”, uvedl v komentáři pro The Washington Post profesor ekonomie Cornell University Eswar Prasa.

Mnoho falešných stránek používá logo Facebooku, oficiální marketingové snímky Libry nebo fotografie generálního ředitele Facebooku Marka Zuckerberga.

Minulý týden šéf facebookové kryptoměny David Marcus odpovídal na otázky týkající se libry. „Nemyslím si, že byste měli libru vůbec spustit,” řekla politička Carolyn Maloneyová jednateli v jedné slovní výměně.

Facebook není jedinou platformou, která byla zasažena podvody souvisejícími s librou. Podvodné stránky se objevily také na Twitteru a YouTube.

V reakci na vyšetřování The Washington Post řekl mluvčí společnosti Facebook: „Facebook odstraní reklamy a stránky, které porušují naše zásady hned, jak se o nich dozví. Neustále pracujeme na lepší funkčnosti odhalování podvodů na našich platformách.“

Reklama

Související témata:

Doporučované