Hlavní obsah

Zůstalo nám jen graffiti. Mladí protestují proti Putinovi se sprejem v ruce

Svět bez obalu: Graffiti je pro nás jediná forma protestu proti Putinovi, říká ruský aktivista.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Když se v Moskvě setmí, vydávají se do ulic mladí aktivisté. Tvrdí, že graffiti je pro ně jediná možnost, jak vyjádřit svůj nesouhlas s plány na změny v ruské ústavě. Ty podle nich povedou k diktatuře.

Článek

„Pro mě bude osobní tragédie, když budou ústavní změny schváleny. Považuji za nepřijatelné, aby v civilizované zemi vládl prezident de facto 5 volebních období,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z tvůrců protivládních graffiti.

Referendum je vyhlášeno na 1. července, v některých oblastech Dálného východu a Sibiře či na lodích a polárních stanicích se už hlasuje.

Pokud Rusové v celostátním hlasování ústavní změny odsouhlasí, umožní to Putinovi kandidovat i po roce 2024, kdy mu končí druhý mandát. Kvůli stávajícím omezením proti šíření koronaviru nejsou povoleny protesty.

„Neexistuje jiný způsob, jak vyjádřit protest. Za osobní či masový protest vás hned zadrží nebo pokutují. Takže není jiná možnost než napsat zprávu, aby ji viděli i ostatní lidé,“ říká další aktivista. „Oni to nezvládnou všechno tak rychle smazat.“

Aktivisté pracují ve skupinách po třech lidech. Během natáčení reportáže byli dva z nich zatčeni.

Úvodní video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované