Hlavní obsah

Zůstane Británie v EU? Podle Tuska je šance třicetiprocentní

Předseda Evropské rady Donald Tusk sdělil polskému tisku své názory na budoucnost Velké Británie a brexitu.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že existuje poměrně velká šance, že Velká Británie se nakonec nedočká brexitu. Britové už brexit podle něj sami spíše nechtějí.

Článek

Šance, že Velká Británie nakonec zůstane v Evropské unii, je až 30 procent. To si myslí předseda Evropské rady Donald Tusk. Britové podle něj v EU zůstat chtějí, a pokud by došlo na druhé referendum, hlasovali by pro setrvání v Unii.

„Dnes je podle mého názoru šance, že k brexitu nedojde, 20 až 30 procent. A to je hodně,” řekl Tusk polskému listu Gazeta Wyborcza.

Referendum, které o brexitu rozhodlo v roce 2016 za vlády Davida Camerona, Tusk označil za špatnou politickou kalkulaci. Britové se ale podle něj během uplynulých let poučili a v druhém referendu by hlasovali opačně.

„Referendum bylo nejhorším možným momentem, je to výsledek špatné politické kalkulace. Opravdová debata o následcích brexitu se neodehrála během kampaně, ale až po hlasování. Dnešní výsledek by byl pravděpodobně jiný. Brexit paradoxně probudil ve Velké Británii proevropské hnutí,” řekl Tusk novinám.

Momentálně je brexit ve fázi odkladu. Termín se po dohodě s Unií posunul z konce března na konec října 2019 s tím, že pokud se britskému parlamentu podaří schválíit dohodu o vystoupení dřív, může odchod urychlit.

Britové paradoxně budou ještě volit v evropských volbách 23. května. Že se brexit vyjednat do 23. května nestihne, přiznala tento týden už i britská vláda, zároveň vyslovila přání, aby se nově zvolení britší europoslanci svých funkcí nakonec neujali.

Reklama

Doporučované