Hlavní obsah

Zůstane Valachová na školství? Zeman otevřel možnost nechat ji úřadovat v demisi

Miloš Zeman: Jmenuje místo Valachové nového ministra?Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Prezident se s ministryní sešel v neděli, aby jí tlumočil slova podpory od profesních svazů. Má prý popřemýšlet, zda taková podpora něco znamená.

Článek

Prezident Miloš Zeman by podle všeho rád udržel Kateřinu Valachovou v čele resortu školství. Na nedělní schůzce v Brně ji seznámil s podporou od učitelů a sportovců, která se dostala k němu na Hrad. Ještě před setkáním pak zmínil variantu, že Valachovou nechá v demisi do konce funkčního období vlády.

„Pan prezident považoval za důležité, aby mě seznámil s podporou odborné veřejnosti a akty nesouhlasu, které k němu doputovaly. Zároveň mě požádal, abych o motivech této podpory přemýšlela," řekla Valachová agentuře ČTK.

Politička ČSSD ovšem dodala, že předpokládá další postup podle ústavy. Svoji demisi již v pátek předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten ji odeslal na Pražský hrad a očekává, že prezident vyhoví. Na její místo navrhuje dosavadního náměstka ze školství Stanislava Štecha.

Ministryně podala demisi s tím, že přebírá politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její nyní již bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Reklama

Doporučované