Hlavní obsah

„Zůstaňte doma“ nezabralo. Největší bleší trh v Praze je plný lidí

Foto: Vojtěch Gavriněv

Bleší trh u Elektry v pražském Hloubětíně.

Reklama

Nasadit roušku a hurá za poklady. Na bleší trhy v pražském Hloubětíně zamířily o víkendu stovky lidí. Trhy zůstávají otevřené, a to i přes to, že vláda omezila maloobchod na nejnutnější zboží a služby.

Článek

Vláda zakázala volný pohyb osob, zavřela restaurace a některé obchody. Přesto řada lidí o víkendu vyrazila nakupovat. Farmářské i bleší trhy totiž na mnoha místech zůstaly otevřené.

Do pražského Hloubětína se v sobotu před polednem sjely stovky lidí. Do rozsáhlého areálu blešího trhu u Elektry se vydali procházet mezi stánkaři a prodejci, kteří své zboží jednodušše rozloží na zem. Téměř všichni nosí roušky, s dodržováním rozestupů už je to slabší.

Podívejte se na obrázky z blešího trhu v Praze:

Výjimku z vládního zákazu mají jen obchody vyjmenované v usnesení vlády, které začalo platit od čtvrtečního rána. Některé zboží z největšího pražského blešáku do těchto výjimek určitě spadá, jako třeba potraviny nebo náhradní díly k dopravním prostředkům, velká část prodávaného sortimentu by se ale do vládních škatulek vešla stěží.

Na trhu je možné koupit třeba sladkosti, ojetá automobilová kola, pracovní nářadí nebo drogistické zboží. Ale také kuličkové pistole, oblečení a starý porcelán.

Trhům se vládní usnesení vůbec nevěnuje. Farmářské trhy proto zůstaly otevřené, a to díky zkušenosti z jara, kdy je vláda sice nejdříve zakázala, ale posléze mohly opět otevřít za dodržení hygienických podmínek, tedy dostupné dezinfekce, použití roušek a dodržování rozestupů.

„Na jaře jsme si to trochu dost vybojovali a přineslo to svoje ovoce. Protestovali jsme tehdy proti diskriminaci,“ řekl ČTK předseda Asociace farmářských tržišť Jiří Sedláček.

Náplavka v Praze

Pražský magistrát a jeho firma Trade centre Praha (TCP), která spravuje pražské náplavky, v pátek doporučily provozovateli farmářských trhů na Rašínově nábřeží, aby je zrušil. I tak se dnes konaly. Podle předsedy pořadatelského spolku Archetyp Jiřího Sedláčka návštěvníci dodržovali hygienická opatření. Na rozdíl od jara se nyní na trhy vládní opatření nevztahují a konat se mohou. Městská policie na náplavce posílila hlídky. Trhy, které se konají každou sobotu od 8:00 do 14:00, dnes přilákaly velké množství návštěvníků.

Zda se tento režim týká také bleších trhů, vláda neupřesnila. Bleší trhy u Elektry v pražském Hloubětíně u vstupu upozorňují na nutnost používání roušek a dodržování rozestupů. Na webových stránkách se také píše, že stánky musejí mít k dispozici dezinfekci a stát alespoň dva metry od sebe.

Reklama

Související témata:

Doporučované