Hlavní obsah

Zůstaňte v bytě. Nesmyslný pokyn hasičů přivodil smrt lidem v hořícím mrakodrapu

První závěry vyšetřování požáru věžáku Grenfell Tower.Video: Grenfell Tower Inquiry, Reuters

 

Reklama

Vyšetřování mělo odhalit příčinu požáru, ale přispět i k prevenci. Vyšetřovatelé by celkem měli zveřejnit pět znaleckých posudků.

Článek

Za tragickým loňským požárem v Londýně, při kterém zahynulo 72 lidí, stálo hned několik selhání. Velkou chybou hlavně bylo říci obyvatelům výškového domu, že mají v době vypuknutí požáru zůstat ve svých bytech. Vyplývá to z odborného posudku zveřejněného v rámci další fáze veřejného vyšetřování požáru výškového domu Grenfell Tower.

Podle expertky na protipožární bezpečnost Barbary Laneové taktika hasičů, kteří řekli lidem, ať zůstanou v bytech, selhala asi půl hodiny od vypuknutí požáru. Ještě další hodinu poté ale nikdo místním neřekl, že by byty měli opustit. V tu chvíli 187 osob z domu uteklo a 107 zůstalo. Z těchto osob se podařilo dostat ven 36 lidí, ostatní zemřeli.

Video zevnitř vyhořelého londýnského mrakodrapu:

Video: Kamila Bejlková

K tomuto faktu se přidala ještě řada požárních bezpečnostních nedostatků. Rozbitý požární výtah komplikoval práci hasičů, kteří těmito výtahy přepravují sebe a vybavení. Správně nefungovaly ani zábrany proti plamenům, ventilační systém, únikové východy a hasicí zařízení v domě. Materiál použitý na obložení budovy byl navíc vysoce hořlavý.

Vyšetřování, které v pondělí zahájilo fázi ústních výpovědí, by mělo odhalit nejen příčinu požáru, ale mělo by i přispět k prevenci podobných neštěstí. Úkolem vyšetřovatelů bude prozkoumat, jak se mohl oheň z porouchané lednice tak snadno a rychle rozšířit po celém domě, prověřit reakci úřadů i zhodnotit britské protipožární předpisy. Zveřejnit by vyšetřovatelé měli také celkem pět různých odborných posudků, které se věnují příčinám tragédie a jejímu průběhu.

Požár, který loni 14. června zachvátil obytnou budovu Grenfell Tower, si vyžádal 72 obětí. Poslední z obětí, čtyřiasedmdesátiletá žena, následkům zranění utrpěným při požáru podlehla v nemocnici letos v lednu.

Úřady v souvislosti s tragédií identifikovaly po celé Británii stovky budov s podobným nevhodným obložením, které podle předběžných závěrů přispělo k rychlému šíření ohně po věžovém domě.

Reklama

Doporučované