Hlavní obsah

Zůstanu Haškem a budu mít rád Zemana, loučí se jihomoravský hejtman

 

Reklama

Přestože v nové koalici Jihomoravského kraje zasednou sociální demokraté, dosavadní hejtman bude řadovým zastupitelem.

Článek

Už to vypadalo, že se do vedení Jihomoravského kraje vrátí lidovci. Jenže ANO dalo přednost sociálním demokratům. S jednou podmínkou: Hašek půjde z kola ven.

Stalo se a dosavadní hejtman odchází do funkce řadového zastupitele. Velet bude jen obdobě poslaneckého klubu, tedy dalším deseti sociálním demokratům v krajském zastupitelstvu.

„Pokud kdokoliv udělá chybu jako třeba paní Merkelová s imigranty, dočká se ode mne zase razantního nesouhlasu. Prostě zůstanu Haškem, ať už na mne různí Jančurové budou lít špinavé kýble pomluv,“ napsal ve středu večer odstupující hejtman svým spolupracovníkům.

Vysvětlil, že i nadále chce podporovat hasiče, vinaře a myslivce, stejně tak spolupráci mezi krajem a Čínou, Chorvatskem nebo Bavorskem.

Jenže ze své nové pozice to bude mít Hašek o poznání složitější. Na chod kraje má totiž zásadní vliv jedenáctičlenná rada. A v té byl Hašek pro vítěze voleb z hnutí ANO nepřijatelný.

„Dál budu mít rád Miloše Zemana a budu hrdý, pokud mne bude stále nazývat svým přítelem,“ píše ve svém vzkazu Hašek.

Prezident podržel Michala Haška už včera, když odmítl jeho rezignaci na funkci hradního poradce pro regionální politiku.

Nikdo nebude zastiňovat hejtmana

Michal Hašek se v průběhu dvou hejtmanských období stal nejvýraznějším regionálním politikem, v roce 2011 kandidoval proti Bohuslavu Sobotkovi na předsedu ČSSD.

Podobně jako Hašek odešel z postu hejtmana do role člena zastupitelstva lidovec Stanislav Juránek v roce 2008. Dva roky po odchodu z hejtmanské funkce pak zasedl do Senátu. Vrátil se i do krajské rady, a sice na post hejtmanova náměstka pro veřejné služby a školství, kde seděl až do posledních krajských voleb.

Haškova hvězda jen tak neuhasne, chce do Sněmovny

Svou politickou kariéru odstartoval Michal Hašek už ve 22 letech, kdy byl zvolen starostou malého jihomoravského městysu Drásov. O dva roky později zasedl do Zastupitelstva Jihomoravského kraje a za další dva roky dobyl Prahu, když byl zvolen do Poslanecké sněmovny.

V politickém zákulisí zatím nikdo příliš nevěří tomu, že by po neúspěchu v regionálních volbách Hašek ve čtyřiceti letech politickou kariéru zabalil. Nedávno naznačil, že se bude příští rok ucházet o místo v Poslanecké sněmovně.

Koalici v Jihomoravském kraji sestavilo vítězné ANO spolu s ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a se Starosty pro Jižní Moravu. Dohromady obsadí 34 křesel v 65členném zastupitelstvu. Haška ve funkci hejtmana nahradí s největší pravděpodobností dosavadní šéf brněnské městské policie a lídr kandidátky ANO Bohumil Šimek.

Reklama

Doporučované