Hlavní obsah

„Zůstanu online.“ Babiš letí k moři, chytrou karanténu bude řídit na dálku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Premiéru Andreji Babišovi začíná dovolená.

Reklama

Projekt chytré karantény se bude během vládních prázdnin řídit na dálku. Seznam Zprávám to řekl premiér Andrej Babiš.

Článek

Počet nakažených v Česku stále stoupá. I proto je klíčové, aby se projekt chytré karantény znovu nastartoval.

Počátkem týdne si tento úkol vzal pod sebe premiér Andrej Babiš, když se postavil do čela nově vytvořené Rady vlády pro bezpečnostní rizika, která má kontrolu nad chytrou karanténou na starosti. Jenže už za pár dní začínají vládní prázdniny a premiér má v plánu odletět na Krétu.

V radě zasedají také dva ministři - vnitra Jan Hamáček a zdravotnictví Adam Vojtěch.

Babiš Seznam Zprávám v telefonickém rozhovoru řekl, že všichni budou pracovat jako dosud a projekt bude mít nadále pod kontrolou.

„Nemáme nikdy prázdniny, jsme neustále online. S členy rady budeme neustále v kontaktu, aby vše běželo,“ prohlásil premiér.

Během vládních prázdnin bude Babiše oficiálně zastupovat ministryně financí Alena Schillerová.

Vicepremiér Jan Hamáček pak Seznam Zprávám řekl, že minimálně příští týden neplánuje dovolenou a následující týden zůstane online.

Členem rady je také epidemiolog a vládní zmocněnec Roman Prymula. I ten ale plánuje nadále pracovat. „Já dovolenou plánuji jen po dnech, takže budu k dispozici,“ napsal Seznam Zprávám Prymula.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ohledně plánů na dovolenou Seznam Zprávám neodpověděl.

Nejdůležitější nástroj na ochranu před koronavirem - chytrá karanténa - zatím fakticky v plném rozsahu nefunguje. Děje se tak hlavně od doby, kdy na konci května opustila projekt armáda a předala jej Ministerstvu zdravotnictví.

S tím, jak se vláda dohodla na existenci rady, vrátila se do hry i armáda, která během první vlny koronaviru pomáhala krajským hygienickým stanicím. Právě dva představitelé armády budou členy širšího vedení rady.

Nové řízení chytré karantény

Projekt bude kontrolovat Rada vlády pro bezpečnostní rizika. Radu řídí premiér Andrej Babiš, místopředsedy rady jsou Jan Hamáček a Adam Vojtěch.

Kromě nich jsou členy týmu Roman Prymula, ministr obrany Lubomír Metnar, dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Pod radou bude fungovat centrální řídící tým, v němž bude hlavní hygienička Jarmila Rážová, dva členové armády a dva lidé z Ministerstva zdravotnictví.

Armáda by měla zajistit vertikální fungování projektu, které dosud podle kritiků chybělo.

„Chytrou karanténu je třeba řídit armádním stylem, tedy činit povely shora, kterými se budou jednotlivé hygieny v krajích řídit. Teď každý postupoval jinak, na jihu Čech vše fungovalo, naopak u moravskoslezské hygieny byl zmatek. To by se teď mělo za pomoci armádních představitelů zlepšit,“ dodal Seznam Zprávám zdroj blízký vedení vlády.

Reklama

Doporučované