Hlavní obsah

Zvát teď Putina do Prahy? Fraška, jsme za zoufalce, hodnotí exdiplomati

Alexandr Vondra.

Reklama

aktualizováno •

Američané a Rusové dostali od Česka oficiální nótu s nabídkou na uspořádání summitu prezidentů. A to v době vážné diplomatické roztržky mezi Prahou a Moskvou.

Článek

Nápad uspořádat za současné situace v Praze summit s americkým a ruským prezidentem hodnotí bývalí diplomati jako naivní a nevhodný.

Summit začal plánovat ministr vnitra Jan Hamáček ve chvíli, kdy už věděl o podílu Rusů na vrbětickém výbuchu.

Na rozdíl od plánované cesty do Moskvy, kterou Hamáček označuje za kamufláž, má být summit seriózním plánem. „To bylo myšleno naprosto vážně,“ řekl Seznam Zprávám Hamáček. Z Česka už dokonce na obě strany odešly oficiální nóty.

„I kdyby naše vztahy s Ruskem byly standardní a Vrbětice se nekonaly, nelze to nazvat jinak než vrcholem naivity. Kdo se jen trochu orientuje v zahraniční politice, ví, že pro americkou administrativu je nemyslitelné, aby souhlasila se summitem v Praze v době, kdy na Hradě sedí Miloš Zeman,“ uvedl někdejší diplomat a europoslanec Pavel Telička.

Česko už v minulosti jeden summit amerického a ruského prezidenta zažilo, a to v roce 2010, kdy v Praze podepsali novou dohodu o jaderném odzbrojení tehdejší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Jako velvyslanec v USA tehdy působil Petr Kolář, který summit pomáhal organizovat. Podle něj by uspořádání podobné akce v Česku možné bylo, ale za úplně jiných okolností.

„Ne za stavu, kdy tady pan Hamáček podle svého tvrzení chystá nějakou fintu na Rusy, do které mimo jiné zatáhne předsedu Dumy a blízkého spolupracovníka Vladimira Putina tím, že si u něj objedná schůzku a nakonec řekne, že to byla jen finta. To je asi jako když někoho povalíte na zem, vyválíte ho v prachu, pomočíte, pokálíte a pak mu řeknete, že ho zvete k sobě domů,“ říká Kolář. Kromě USA působil i jako velvyslanec v Rusku a nyní je oficiálním poradcem šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), občas neformálně radí i premiérovi Andreje Babiše (ANO).

Absurdní nápad

Někdejší náměstek ministra zahraničí a velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar se pozastavuje i nad tím, jakým způsobem Jan Hamáček svůj záměr oznámil. „Nedokážu si představit, že bychom o tom jednali dřív s Moskvou než s Washingtonem. To je absurdní,“ říká Pojar. Nápad podle něj nebyl prodiskutovaný v širším okruhu napříč českou diplomacií.

„Byl to momentální nápad, který - jako mnoho nápadů v současnosti - sleduje spíše zviditelnění se v rámci selfíčka nebo Twitteru než obsah konkrétní politiky,“ říká.

Jako jistou snahu o pomoc zemi i sobě vidí Hamáčkovu aktivitu europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který v minulosti zastával post šéfa české diplomacie a byl i velvyslancem v USA. I on ale soudí, že provedení bylo nešťastné.

„Hamáček chtěl utlumit ten náraz kolem Vrbětic, jeho záměr bych úplně neodsuzoval,“ říká Vondra a přirovnává to k situaci, kdy Rusko sestřelilo letadlo malajsijských aerolinií s desítkami nizozemských občanů.

„Reakce Nizozemska tehdy byla jemnější. Nevyhošťovali celou ambasádu. Chtěl asi udělat něco podobného, ale byl to nesmysl. Chtěl pomoct zemi i sobě. Ale výsledek je tragický, výsledek nekompetentnosti a nepřipravenosti. Je to fraška, která o nás vytváří dojem úplných loserů,“ podotkl Vondra, podle nějž si Česko ani nemůže hrát na to, že je neutrální zemí.

Drulák: Nerozumím tomu

Setkání amerického a ruského prezidenta v Praze si Vondra představit neumí, a to nejen kvůli Hamáčkově neobratnosti, ale i kvůli prezidentovi a premiérovi. „Neumím si představit, jak stárnoucí prezident na kolečkovém křesle vítá dva světové lídry. Nebo jak je vítá usvědčený lhář Andrej Babiš,“ dodává někdejší ministr zahraničí.

Pozvání Putina do Prahy se v tuto chvíli nezastává ani bývalý velvyslanec a někdejší náměstek na Ministerstvu zahraničí Petr Drulák. Ten přitom ostře kritizoval rázný český postup proti Rusku ve vrbětické kauze, označil ho za pohřbívání česko-ruských vztahů „Krokům Jana Hamáčka nerozumím, těžko se mi to interpretuje,“ napsal Seznam Zprávám Drulák.

Reklama

Doporučované