Hlavní obsah

„Zvažujeme, jestli pokračovat.“ Vakcíny jsou, ale lidé na očkování chybí

Foto: SZ Michal Šula

Očkovací místa se potýkají s lidmi, kteří bez omluvy nedorazí na svůj termín. (ilustrační foto).

Reklama

Řada očkovacích míst pociťuje klesající zájem o očkování. Stává se, že registrovaní lidé nepotvrdí termín, ale i to, že na první dávku vůbec nedorazí.

Článek

Situace se oproti posledním měsícům otočila: vakcín je dostatek, ale problém je s lidmi. Zájem obecně opadá, a to i mezi těmi, kteří už udělali první krok – zaregistrovali se. Ke konkrétnímu termínu už se ale nepřihlásili. Potvrzují to očkovací místa napříč Českem, s nimiž Seznam Zprávy hovořily.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Očkovací místo v Opavě, které provozuje společnost Moje Ambulance, má podle otevřených dat ministerstva zdravotnictví zaregistrovaných téměř 300 lidí, kteří čekají na termín. Když kvůli tomu ale navýšili kapacitu očkování, tak si lidé termíny nerozebrali. Ve středu přidali 70 nových termínů, ve čtvrtek jich stále zůstalo 30 volných, popisuje marketingová manažerka společnosti Jana Kuchařová.

„A teď je otázka, proč se to děje. Může to být tím, že je po svátcích, nebo se lidé rozhodli, že se očkovat nebudou, nebo jsou na dovolených,“ vypočítává Jana Kuchařová.

Zájem o očkování podle manažerky na jednotlivých pobočkách klesá. „Jsme síť ambulancí praktických lékařů napříč celou zemí a zájem o očkování kraj od kraje s postupem času klesá. Na některých pobočkách se dostáváme do situace, kdy vzhledem k počtu dávek vakcíny v jednom balení a její expiraci nejsme schopni pro malý zájem vše řádně vyočkovat,“ líčí manažerka Jana Kuchařová s tím, že je aktuálně trápí nedostatek zájemců o vakcínu, a dodává, že proto zvažují, jestli s očkování budou pokračovat a případně v jakém rozsahu a na kolika pobočkách.

Například před létem byl velký zájem o jednodávkové vakcíny od společnosti Janssen, který ale opadl s tím, jak se začaly podmínky cestování zpřísňovat.

Z informací z očkovacích míst také vyplývá, že mnohem častěji lidé na sjednaný termín vůbec nedorazí. „Stává se, že se lidé objednají a na vakcinaci nepřijdou. U první dávky je to až 10 procent případů, u druhé dávky je to méně,“ popisuje Radim Zika, ředitel liberecké EUC Kliniky, která funguje jako očkovací místo.

Podobnou praxi popisují i v dalších očkovacích místech. Například v Nemocnici Kyjov kvůli tomu museli změnit způsob objednávání vakcín – objednávají ze dne na den a podle počtu nahlášených lidí, a ne podle toho, kolik jich jsou schopní proočkovat.

„Jak se snižovala hranice pro očkování, tak jsme se setkávali s tím, že lidé nebyli tak svědomití. Stávalo se nám, že se bez omluvení nedostavili. A najednou jsme měli problém udat vakcíny, které mají velmi krátkou životnost,“ popisuje mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Některé dny to podle něj znamenalo, že se snažili sehnat narychlo dvacet nebo i třicet náhradníků. „Nastal kolotoč, kdy místo toho, aby pracovníci pečovali o klienty, tak obvolávali lidi a instituce a hledali náhradníky,“ vysvětluje Filip Zdražil.

Ředitel plzeňské EUC Kliniky Jan Šlajs také popisuje, že někteří objednaní termín neberou příliš vážně. „Posun termínu u druhých dávek je masivní a neuvěřitelně to zaměstnává administrativní síly. Důvody nejsou ani zdravotní či naplánovaná dovolená, které umíme pochopit, ale třeba jen to, že se nelíbil čas, nebo je to laxnost. V takových případech toto vnímáme velmi negativně,“ říká Jan Šlajs a dodává, že propad zájmu sledují od července.

Přetížená linka kvůli dovolené

Ne všude ale musejí zájemce o očkování vyhlížet. Na očkovacím místě v Jaroměři, které provozuje zdravotnická společnost Edumed, zažívají velký příliv. „Vzhledem k tomu, že jsme pár kilometrů od Hradce Králové, kde mají problém s volnými termíny, tak se nám lidé přehlašují z Hradce,“ říká Jitka Hejzlarová, provozní ředitelka společnosti Edumed, která očkovací místo provozuje.

Během několika dní se aktuálně přihlásilo 700 lidí. „Jediný problém, který máme, je, že máme přetíženou informační linku, protože nám lidé volají a chtějí změnit dávky,“ dodává Jitka Hejzlarová s tím, že jde opět klientům o to, sladit očkování s dovolenou.

Ani ředitel Nemocnice Tišnov Bořek Semrád Seznam Zprávám řekl, že nemá pocit, že by registrovali pokles zájmu o očkování. Na druhou stranu ale podle něj stále platí, že relativně hodně lidí do 40 let se očkovat nechce.

Reklama

Doporučované