Hlavní obsah

Zvažujeme předčasné volby, řekl Fiala. Prezident by byl proti

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) za koalici SPOLU.

Reklama

Předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsali v Praze koaliční smlouvu. Koalice SPOLU uvažuje o možnosti rozpustit Sněmovnu a vyvolat předčasné volby.

Článek

Přemýšlíme o předčasných volbách, uvedl předseda ODS při nedělním podpisu koaliční smlouvy SPOLU. „Je to varianta, která je na stole a která je dobrá,“ řekl Fiala.

Dodal ale, že nejdříve musí být schválen nový volební zákon. „Když budeme mít jistotu, že je schválen, můžeme rozpustit Sněmovnu,“ dodal Fiala.

Volební zákon už prošel Sněmovnou, musí ho ještě schválit Senát a poté podepsat prezident. Ten v neděli uvedl, že ho vetovat nebude. Zároveň ale řekl, že pokud by poslanci vyslovili nedůvěru vládě takto blízko řádnému termínu voleb, měl by kabinet dovládnout v demisi.

„Já bych se snažil v tomto případě přesvědčovat všechny parlamentní strany, aby vyčkaly do voleb s tím, že je zbytečné, abychom tady měli dvě vlády v krátkém časovém sledu,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v Praze podepsali koaliční smlouvu volební koalice SPOLU. „Stojíme na rozcestí, to, co se s naší republikou stane v dalších letech, určí, jak budou žít naše děti. Máme dvě možnosti, buď této příležitosti využijeme, nebo ji promarníme,“ řekl Fiala.

„Malý stát, který nepřekáží, stát, který garantuje dodržování pravidel, stát, který vám pomůže, když se dostanete do problémů, ale i stát, který vás nesedře z kůže, takový stát nyní nemáme. Takový stát vám naše koalice garantuje,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Víme, co naše země potřebuje, abychom ukončili tuto pandemickou situaci,“ navázal s proslovem předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Víme, že to nebude jednoduché. Slibujeme práci, kompetenci a to, že šetřit musíme sami u sebe, u státního rozpočtu,“ pokračoval.

Jak si vedou strany v předvolebních průzkumech? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Do říjnových sněmovních voleb chtějí společně jít pod heslem Dáme Česko dohromady. Připravovaná kampaň má podle koalice poukázat na neutěšený stav země způsobený vládou premiéra Andreje Babiše a koronavirovou pandemií.

Volební program plánuje SPOLU zveřejnit během jara, kandidátky do konce dubna. Například v Praze bude v čele společné kandidátky předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Předseda ODS Petr Fiala bude celostátním lídrem koalice, stát bude v čele jihomoravské listiny.

Cíl je podle Fialy vítězství ve volbách. Poslední předvolební model Kantaru pro Českou televizi předpovídá koalici SPOLU třetí místo s 19 procenty hlasů.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se na společné koalici dohodly loni, nyní spolupracují ve Sněmovně. Smyslem vzniku koalice SPOLU byla snaha zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit politické síly napravo od středu, aby se mezi sebou neštěpily.

Strany slibují například zjednodušení daňového systému, důchodovou reformu nebo zjednodušení systému sociálních dávek. Do roku 2025 slibují vysokorychlostní internet po celém Česku. Do stejného roku chtějí také navýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Naopak zabránit chtějí tomu, aby ruské a čínské firmy stavěly v tuzemsku nové jaderné bloky.

Reklama

Doporučované